Til seters for å gjøre fete konserter

Travel sommer for Ljom

Innpåsliten, svensk mygg. Hunder som kommer løpende. Ei geit som prøver å spise opp klarinetten. Slik er turnelivet til Ljom om dagen.

MUSIKK I FRILUFT: Ljom, med vokalist Kjersti Kveli i front, får spille i vakre omgivelser under sin sommerturne. 

Her spiller Ljom
  • 16. juli: Ullvaren kafe, Namsos.
  • 17. juli: Elstadvollen gård, Grong.
  • 18. juli: Holsingseteren, Snåsa.
  • 18. juli: Støre gård, Skogn.
  • 19. juli: Hindremssetran, Leksvik.
  • 20. juli: Antikvariatet, Trondheim.
  • 22. juli: Eggenseteren, Snåsa.
  • 23. juli: Oppgården i Kvelia, Nordli.

NATUREN KALLER: Ljom velger ikke akkurat de mest urbane og hippe spillestedene når de planlegger sommerturne. Setrer, gårder og bygdemuseer i Nord-Sverige, Nord-Norge og Trøndelag prioriteres når bandet fra Snåsa er på vegen. Det byr på opplevelser og nye utfordringer. Her fra en konsert på Roknesvollen i Levanger.  Foto: Øyvind Malum 

arkiv

SNÅSA: Å holde konserter på setrer, gårder og bygdemuseer byr på litt andre utfordringer enn det «vanlige» artister har å stri med. Det vet Ljom, som er godt inne i sin sommerturne, der 22 spilledatoer er plottet inn i kalenderen.

Bandet fra Snåsa startet årets turne ved å opptre på Saltoluokta Folkmusikfestival 25. juni. I Nord-Sverige har de holdt flere konserter utendørs, og de siste dagene har Nord-Norge hatt besøk av vokalist Kjersti Kveli og resten av musikerne i det moderne folkemusikk- orkesteret Ljom.

– Vi har hatt noen fantastisk fine opplevelser så langt, selv om vi på disse konserten har litt andre fokusområder enn vi ellers ville hatt, ler Kveli.

Nysgjerrige dyr

NATUREN KALLER: Ljom velger ikke akkurat de mest urbane og hippe spillestedene når de planlegger sommerturne. Setrer, gårder og bygdemuseer i Nord-Sverige, Nord-Norge og Trøndelag prioriteres når bandet fra Snåsa er på vegen. Det byr på opplevelser og nye utfordringer. Her fra en konsert på Roknesvollen i Levanger.  Foto: Øyvind Malum 

Blant annet må de sørge for at aggregat er på plass på spillestedene, som ofte arrangeres på steder uten strøm. Nysgjerrige dyr har de også blitt kjent med.

– Hunder kommer ofte opp på scenen, og på en annen konsert var det ei geit som ville spise opp klarinetten. For ikke å snakke om den svenske myggen – som er skikkelig innpåsliten, forteller Kveli.

Ljom ga i fjor ut sitt debutalbum «Seterkauk», etter ønske om å ta vare på melodier som ble brukt på setrene på Snåsa før i tida – såkalte kauker som var i ferd med å forsvinne. På «Seterkauk» er disse melodiene vevd inn i nye, mer moderne musikalske sammenhenger – med innflytelse fra jazz, rock, vise- og folkemusikk.

Nye prosjekter på gang

I oktober går de i studio for å fortsette prosjektet, med en litt annen tilnærming til folke- musikken, ifølge Kveli.

– Vi begynner å gå tom for seterkauker, derfor ser vi nå etter nye innfallsvinkler. Blant annet skal vi lage musikk til tekstene til dikter Lina Jørstad samt tolke melodiene til Gunnar Dæhli, som bare gikk under navnet Spellemann-Gunnar. Begge to er fra Snåsa, så vi holder oss til lokalt råmateriale, sier hun.

Vokalisten, som er bosatt i New York, har dessuten planer om å gi ut egen soloplate, et prosjekt hun går løs på i august.

– Det er mye spennende å jobbe med om dagen, så jeg blir nok værende i Norge i tida framover, sier Kveli.

Først skal Ljom gjøre ferdig sommerturneen, og nå er det heimlige trakter som venter.

– Vi skal besøke flere steder i Trøndelag i dagene framover, noe vi gleder oss stort til, sier Kveli.