Den erfarne bilbergerens bønn til alle bilister

– Jeg har ikke flere venner å miste nå

Denne uka måtte Jo Roger Blengsli nok en gang lede bilbergingsarbeidet etter ei trafikkulykke med dødelig utgang. Han har sett det meste, og ber nå på sine knær om at folk kjører forsiktig.

Jo Roger Blengsli Viking redningstjeneste Overhalla skogmo  Foto: Stein Nervik

Kontrastene: Mens Jo Roger Blengsli mekker på datterens motorsykkel vet han at det når som helst kan smelle igjen på vegene. Da må han slippe skiftenøkkelen og hive seg inn i bergingsbilen nok en gang. 

arkiv

SKOGMO: «Etter å ha vørri med på flere stygge ulykker den siste uka ber jeg på mine knær:

Kjære feriereisende venner – vis hensyn til hverandre.

Æ har ikke flere venner eller uvenner å miste nå.

Så min bønn er vis hensyn til hverandre og kjør forsiktig og ta pauser med jevne tider slik at du er uthvilt og sørg for å ha nok drikke og mat i bilen. God tur og god ferie.»

Denne meldinga la Jo Roger Blengsli ut på Facebook natt til tirsdag. Da hadde den erfarne bilredderen jobbet i flere timer på ulykkesstedet på E6 hvor 29 år gamle Tore Stene fra mistet livet mandag kveld.


  • LES OGSÅ:

    Jo bedre veg, jo flere dødsfall

    Det store ulykkesparadokset

    Stikk i strid med hva man skulle tro: Jo bedre kjøreforhold, jo flere dør eller blir alvorlig skadet på vegene i Nord-Trøndelag.


– Jeg kjente gutten. Og det er ikke første gang jeg har måttet plukke ut kroppene til mennesker jeg kjente. Men det var ikke grunnen til at jeg skrev det.

– Hvorfor jeg la ut den meldinga, vet jeg ikke. Men jeg kjenner det er mye nå, sier Blengsli.


Ubeskrivelige detaljer

Kontrastene: Mens Jo Roger Blengsli mekker på datterens motorsykkel vet han at det når som helst kan smelle igjen på vegene. Da må han slippe skiftenøkkelen og hive seg inn i bergingsbilen nok en gang. 

Namdalsavisa møter Blengsli i verkstedhallen hans på Skogmo. Han sitter og mekker på motorsykkelen til dattera når vi stikker hodet inn døra.

Etter å ha snakket litt om løst og fast, kommer vi inn på temaet. Hva tenker han som bilberger på at vi har hatt en helg hvor to nye mennesker har mistet livet på vegene i Namdalen?Samtalen skifter karakter. uttrykket i ansiktet også. Man både ser og hører at han er opprørt.

Vi får høre detaljer noen av de nærmere hundre dødsulykkene han har vært på. Detaljer som bare pirker i alt det han har opplevd. Likevel detaljer som er så voldsomme at de ikke egner seg på trykk.


Ubehag lenge etter

– Samme hvor mange ganger man er på et ulykkessted så blir man aldri vant til det. De som sier noe annet, bør finne seg noe annet å gjøre. For det er like jævlig hver gang, sier Blengsli.

– Jeg kjenner det fortsatt i kroppen når jeg nærmer meg Brekkvasselv og stedet hvor den sveitsiske bussen kjørte av vegen i fjor. Hvordan har han bussjåføren det i dag?

– Og hva med han som kjørte tankbilen mandag? Han tok det fint den kvelden, men plutselig treffer det ham også. Jeg vet. Jeg har selv fått en privatbil inn under førerhuset, sier han ettertenksomt.


Kjente offeret: Jo Roger Blengsli kjente 29-åringen som omkom i ulykka på E6 i Grong. 

Hans bønn er altså at folk må roe ned. Holde tilbake på gassen. Ta pauser. Men det er ingen moralsk pekefinger han hever. Langt ifra. For han vet hvordan det er.

– Jeg er ikke noe bedre selv. Det har ikke med det å gjøre.

Men:

– Jeg merker det jo. De gangene jeg slapper av bak rattet. Tar den tida det trenger. Drikker og spiser nok.

– Jeg er jo mye mer opplagt når jeg kommer fram. Stresser jeg, er jeg jo helt ferdig bare jeg kjører til Trondheim, sier han og smiler.

For det er stresset og kavet som skremmer den erfarne redningsmannen mest. I forrige uke var han bergingsleder da en personbil kolliderte med et vogntog på Grongbrua på E6.


Redd på åstedet

– Folk kjører forbi i 70, 80 og 90 kilometer i timen. De fleste er ikke opptatt hvordan det har gått med de involverte. De er kun opptatt av hvor lang tid det tar så de kan komme seg videre.

– Jeg lurer på om jeg etter hvert må parkere bergingsbilen lenger ut i veien sånn at folk må senke farten når de kjører forbi, sier han og peker bort på Viking-bilen.

En bil han gjerne skulle tatt med folk på tur i. For å få dem til å åpne øynene.


  • LES OGSÅ: Alltid først når alarmen går

undefined 

Det er nemlig ikke bare på ulykkessteder han ser ting som skremmer.

– Folk tar så mange sjanser i trafikken at du vil ikke tro det. Når man sitter så høyt ser man det veldig godt hvor farlig det er.

– En tur med meg kunne gitt de fleste en a-ha-opplevelse. sier Blengsli og minner om følgende.

– Man sparer minimalt med tid på å stresse og gi mest mulig gass. Selv på en avstand som Oslo–Trondheim snakker vi bare noen minutter på en tur som er godt over 50 mil.

NB: Torsdag var det nok en

Motorsykkel av vegen, kvinne skadet

En motorsykkel med to personer kjørte utfor vegen på E6 ti kilometer nord for Harran i ettermiddag.

. I køene som oppsto, var det én person som ble vel stresset.

– Vi fikk melding om en person foretok flere hasardiøse forbikjøringer på veg sørover. Han pustet ikke med magen, kan vi si, forteller operasjonsleder Morten Evensen i Nord-Trøndelag politidistrikt, og legger til:

– Det er utrolig hvordan noen lar seg stresse når trafikken går litt sakte.