Filmet voldsepisode - to siktet

En video av en ung gutt i Namsos som blir utsatt for vold sirkulerer på internett. Politiet reagerer sterkt på innholdet i klippet.

SLÅTT I BAKKEN: Politiet har siktet to personer etter voldsepisoden som ble filmet. 

arkiv

NAMSOS:  – Dette er helt uakseptabel adferd, som politiet reagerer svært alvorlig på - og som vi vil forfølge, sier lensmann i Overhalla, Erling Lundstadsveen til NA.

Gjerningsmannen benekter at rasisme ligger bak:

- Sier at det ikke er rasistisk motivert

Gjerningsmannen påstår at voldsepisoden ikke var rasistisk motivert, opplyser politiet.


Slått i bakken

Videoen starter med at en bil kommer kjørende opp mot to personer, hvorav den ene gutten har hodet til en ung gutt i lås under armen.

Videre blir gutten tvunget ned på alle fire og får så kommandoen "ned!" gjentatte ganger, før han blir slått i bakhodet slik at ansiktet smeller i asfalten. Etterpå viser videoen at gutten blir dratt langs bakken.

I bilen sitter flere personer, og det kan høres latter mens mishandlingen pågår. I det personen går inn i bilen igjen høres et smell, og det kan virke som frontruta blir knust. Deretter sier noen i bilen "Kjør dem ned!".

NB: NA har sladdet personene på videoen og forvrengt lyden på opptaket som er publisert her. Vi gjør oppmerksom på det sterke innholdet i videoen, som ikke er egnet for barn.

To personer siktet

 – Denne videoen er knyttet opp mot en voldssak den 5. juli. Der har vi gjort en del etterforskning, og vi har innhentet to personer til avhør, og vi har avhørt vitner. Vi mottok annmeldelsen få dager etter hendelsen, sier Lundstadsveen og legger til at to personer, begge i slutten av tenårene, er siktet for legemsfornærmelse etter straffelovens paragraf 228, første ledd.

 – Vet dere noe om motivet?

 – Vi vet ingenting om motivet bak handlingen. Vi lurer på det selv. Hvorfor slike handlinger gjøres er absolutt en del av etterforskninga.

 – Var dette rasistisk motivert?

 – Vi vet som sagt ikke noe om motivet, men jeg kan si at det er et etterforskningstema, sier lensmannen.

Pågrepet i ettermiddag

En av de siktede i saken ble i ettermiddag pågrepet av politiet for å avgi ny forklaring, sier politiadvokat Amund Sand.

- Han ble pågrepet med bakgrunn i blant annet denne videosnutten som har versert på internett. Vi ønsker å avhøre han på nytt. Hvor lenge han blir sittende i avhør, kan jeg ikke si noe om, sier Sand som sier politiet holder mulighetene åpne for videre varetekt.

Distribuerte videoen

NA fikk tilgang på videoen etter tips onsdag, og har jobbet med saken og forsøkt å komme i kontakt med de involverte på videoen og verifisert innholdet.

Videoen ble torsdag distribuert av advokatkontoret Christensen, Ertsaas, Kjøren og Smalås.

 – Utenforstående tok kontakt med oss og ga oss videoen. Vi sendte den til politiet og Trønder-Avisa. Vi representerer ingen part i denne saken, sier Eva Helene Myklebust.

Erkjente straffskyld

Mannen som i videoen slår ned en annen gutt, erkjente torsdag kveld straffskyld for voldshandlingen, opplyser fungerende lensmann Erling Lundstadsveen til VG.

Mannen har i avhørt forklart at det skal ha skjedd en konfrontasjon før voldshandlingen.

– Det skal ha vært årsaken til at han gjorde det som er filmet. Det skal ha vært en konfrontasjon mellom fornærmede og siktede, sier Lundstadsveen til VG.