Sto sammen mot vold

– I Namsos skal alle føle seg trygge

Rundt 400 mennesker trosset regnværet og troppet opp på festplassen for å markere sin motstand mot vold.

Sto sammen: Gina Berre (til venstre), Yousef Assidiq og Fatima Almanea var fornøyde med oppmøtet. 

Pådriver: Fatima Almanea var en av pådriverne til markeringa, og fungerte som konferansier. 

Sang: Chand Torsvik bidro med en låt. 

Hedersmenn: Det gjorde også Sivert Moe og Jonas R. Ledang. 

arkiv

NAMSOS: Etter at den rystende videoen som viser utøvelsen av vold mot en ung mann av utenlandsk opprinnelse ble spredd på Facebook og i media landet over, bestemte AUF Nord-Trøndelag for å arrangere en aksjon for å vise avsky mot den handlinga som filmen viser. Søndag ettermiddag var festplassen i Namsos fylt til randen av mennesker som ville stå sammen for vise at denne type vold ikke er noe som skal gå upåaktet hen.


Ny sjanse


På programmet sto både musikalske innslag fra Chand Torsvik og Sivert Moe og Jonas R. Ledang, samt appeller fra ordførerkandidat Arnhild Holstad (Ap), AUF-er Gina Berre og Yousef Assidiq.

– Fra 2009 til 2010 var jeg en del av et ekstremist-miljø, som nå kalles profetens ummah, sa Assidiq.

Nå jobber han i en organisasjon som heter Just Unity som er aktive for å bekjempe ekstremisme og radikalisering.

– Da jeg så denne videoen, fikk jeg vondt i magen. Hva bør Namsos være kjent for? Ikke dette ene angrepet, men alle som møter opp her og viser sin avstand. Offeret har opplevd at dette er rasisme. Det er en opplevd rasisme, fortalte han.

– Selv om dette var brutalt og grotesk, har også disse menneskene rett til en ny sjanse. Så er det opp til dem om de velger å bruke det, fortsatte han.


Sjokkert

Hos alle som holdt appell på scenen var det akkurat det å vise sin avsky mot hendelsen som var hovedpoenget, men også det å gi gjerningsmannen en mulighet til å gjøre opp for seg. En mulighet til å si unnskyld.

AUF-er Gina Berre sa at hun ble sjokkert over voldsvideoen.

– Vi er mange som ble sjokkert over voldsepisoden som fant sted rett borti gata her. Det er en type videoer som jeg har sett fra storbyer rundt om i verden. Sist torsdag var det en video fra Namsos, byen min, sa Berre.

– Helt fra barnehagen av har vi lært at vi ikke skal slå. Og hvis vi ser noen slå, så skal vi si ifra. Noen gikk glipp av dette. Nå sier vi ifra: Dette er ikke greit, fortsatte hun.