«Må være mer politi i gatene»

«05.05: Melding fra innringer, kamerat er blitt slått ned, fant ham på bakken bak Rema 1000, blødde fra hender, hode og munn.»

KNUSTE FRONTRUTA: NA møtte mannen som med denne planken knuste frontruta på bilen, kjørt av guttegjengen som natt til 5. juli slo en 19 år gammel syrisk flyktning bak Ullvaren i Namsos sentrum. 

Voldstatistikk

• I 2014 ble det innrapportert 522 anmeldte voldshendelser i Nord-Trøndelag. 75 av hendelsene var i Namsos, 85 i Steinkjer, 88 i Levanger, 5 i Snåsa, 5 i Namsskogan, 11 i Grong, 6 i Overhalla, 18 i Vikna og 22 i Nærøy.

• Hvis vi går tilbake til 2007, som er så langt bak vi finner tall hos Statistisk sentralbyrå, var antallet anmeldte voldshendelser 557 i Nord-Trøndelag. 67 av hendelsene var i Namsos, 129 i Steinkjer, 76 i Levanger, 6 i Snåsa, 8 i Grong, 6 i Overhalla, 5 i Flatanger, 17 i Vikna og 21 i Nærøy.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Bildetekst 

arkiv

Foto: XX 

 

NAMSOS: – 04.38 ringte han. Han var andpusten, han var redd. Han trodde han skulle dø.

NA møter kameraten til den 19 år gamle syriske flyktningen som natt til 5. juli ble slått og mishandlet bak Ullvaren i Namsos sentrum. Det var han som varslet politiet den natta, som var en av de varmeste nettene i Namsos i sommer.

Videoen av hendelsen ble spredt på nett og til flere medier, og vakte avsky landet over.

I klippet ser man at 19-åringen blir holdt i nakkegrep og får hodet slått i bakken av en annen mann. Etterpå blir gutten blir kastet langs bakken, før gjerningsmannen hopper inn i en bil og forsvinner.

Det som ikke ble fanget på film var mannen som gikk midt i vegen for å prøve å stanse guttegjengen.

Han hevder de forsøkte å kjøre på ham.

I selvforsvar kastet mannen et trestykke i frontruta slik at den knuste.


undefined 

VOLDSFILM: Voldshandlinga ble filmet og publisert.

Related content 


«05.12: Skadeverk på kjøretøy. (Kastet planke).»


– Jeg følte meg truet, og er sikker på at de ville meg vondt. Derfor knuste jeg frontruta, sier mannen til NA.

Mannen ringte etter hvert til politiet og varslet om hva som hadde skjedd.


Han fikk beskjed av politiet at de var en time unna. Så la han på. NA har fått tilgang til politiloggen som strekker seg fra 00.00 til 07.00 natt til 5. juli. Der står det loggført 34 hendelser som politiet i Nord-Trøndelag måtte håndtere.


" Jeg følte meg truet. Derfor knuste jeg frontruta.

Venn av den syriske flyktningen
Varslet politiet om voldsepisoden

– Jeg sa til politibetjenten jeg snakket med at en av vennene mine hadde fått bank av fire personer, og at vi trengte ambulanse og politi, sier mannen.


«05.05: Melding fra innringer, kamerat er blitt slått ned, fant ham på bakken bak Rema 1000, blødde fra hender, hode og munn.»


– Vi fikk tak i en kompis som kjørte 19-åringen til sykehuset. Undervegs prøvde politiet å ringe meg flere ganger, men jeg så ikke at telefonen ringte, forklarer varsleren.

Etter at de kom fram til sykehuset, ringte telefonen igjen.


«05.08: Kontakt med melder. Drar til sykehuset med kameraten.»


– Politiet ringte meg igjen, og da tok jeg telefonen. Da var vi på sykehuset og hadde levert 19-åringen til akuttmottaket for å få behandling. Politipatruljen skulle da kjøre til Namsos fra Revyfestivalen på Høylandet, sier han.


«05.11: Patrulje N20 er på Høylandet. Setter kursen mot Namsos».


Sju minutter etter at politiet var i kontakt med mannen, kjørte de mot sykehuset.


 • Les også:

  Tror gjerningsmennene hadde rasistiske motiver

  – Hadde aldri sett dem før, så slo de meg ned

  Klokka 03.30 på natta ble 19-åringen fra Syria, bosatt i Overhalla, slått ned i bakken gjentatte ganger. – Jeg tror de gjorde det fordi jeg var utlending, sier han til NA.


47 minutter senere var de framme på Sykehuset Namsos for å avhøre den fornærmete og vitnene.

– Jeg husker at jeg så på klokka. Den var 05.55. Da kom politiet til sykehuset og snakket med vennen min som var skadet, og oss som var vitner, sier mannen.


«05.58: N20 på Sykehuset Namsos, i kontakt med fornærmete og vitne. Snakker noe norsk. Har fått hodet «slått i gulvet».


– Senere dro vi til politikammeret hvor det ble gjort avhør, sier mannen. De avhørte oss, og vi forklarte hva som skjedde, sier mannen.

– Hva tenker du om politiets responstid?

– Det må ikke bli slik at Namsos blir helt fri for politi. Det er viktig at de er ute og viser seg ofte. Det må være mer politi i gatene, svarer han.

– Hva om det hadde vært en namsosing som trengte hjelp?

– Uansett hvem det hadde vært som trengte hjelp, så hadde jeg stilt opp. Det kan ikke være slik i samfunnet vårt at folk skal gå forbi steder hvor mennesker blir utsatt for vold uten å hjelpe. Det hadde ikke utgjort noen forskjell om det var en etnisk nordmann som ble banket opp – det er vår plikt å hjelpe, uansett hvor man kommer fra, sier mannen.


undefined  Foto: Jonas Olsen

 

PÅ KONTORET: – I utgangspunktet
skal ikke mannen i gata gjøre politiet
sin jobb, sier fungerende lensmann Erling Lundstadsveen.


På politikammeret i Namsos går fungerende lensmann Erling Lundstadsveen ut i gangen og viser veg inn til kontoret, før han unnskylder seg og svarer en av de mange telefonene som kommer inn i løpet av en arbeidsdag.

Han klapper sammen telefonen, tar av seg lesebrillene og ruller kontorstolen fra skrivepulten.

– I utgangspunktet skal ikke mannen i gata gjøre politiet sin jobb, sier lensmannen som presiserer at han svaret på generelt grunnlag.

– Vi kommer så fort vi kan – med de ressursene vi har, fortsetter Lundstadsveen om den krevende ressursprioriteringa hos politiet.

For 1. januar i år ble det innført nye krav til politiets responstid. Tiden til første patrulje er på stedet skal ikke overstige ti minutter i halvparten av tilfellene der det bor mer enn 20.000 innbyggere – og 15 minutter i 80 prosent av tilfellene.undefined  Foto: Jonas Olsen

 

FUNGERENDE LENSMANN: Erling Lundstadsveen.
" Det skal ikke være slik at borgervernet slår inn når som helst.

Erling Lundstadsveen

Fungerende lensmannI resten av landet er kravene slik at for tettsteder som har mellom 2.000 og 19.999 innbyggere skal responstida være 15 minutter i halvparten av utrykningene, og 30 minutter i 80 prosent av alle hendelser hvor politiet rykker ut.

I områder hvor det er færre innbyggere enn 2.000 er kravet til responstid 22 minutter i halvparten, og 45 minutter i 80 prosent av alle tilfeller.

– Det er klart at vi som skal rekke over et såpass stort geografisk område som Namdalen får noen utfordringer her, forteller Lundstadsveen.

Vi kommer inn på hvilke utfordringer politiet har i dag, og kanskje spesielt i helgene og i ferietida.

– Vi, som alle andre, har også ferie, men det skal være sagt at vi har lik bemanning nå som ellers i helger og ukedager. Hvis en patrulje er opptatte på et oppdrag, vil vi forskyve slik at den nærmeste patruljen tar oppdraget i stedet. Det er veldig vanskelig å dekke over alt med den bemanninga vi har i dag. Det må vi bare være ærlige på, sier lensmannen.


 • Les også:

  Filmet voldsepisode - to siktet

  En video av en ung gutt i Namsos som blir utsatt for vold sirkulerer på internett. Politiet reagerer sterkt på innholdet i klippet.

  Tlf: 74 21 21 00 SMS: NATIPS til 2005

– På generelt grunnlag. Hva tenker dere om at publikum tar saken i egne hender når politiet er langt unna?

– Med mindre det står om liv skal det ikke være slik at borgervernet slår inn når som helst, mener Lundstadsveen.

Vi snakker videre om hendelsen natt til 5. juli, og om det faktum at det tok en time før politiet kom til Namsos.

– Når politiet får melding om bråk og vold, så er dette noe vi prioriterer høyt og rykker ut på. I dette tilfellet var vi jo som nevnt på Revyfestivalen, og det tar rundt 45 minutter å komme seg derfra til Namsos. Vi kom så fort vi kunne med de ressursene vi hadde, forteller Lundstadsveen.

Nord-Trøndelag ligger høyt oppe på lista sammenliknet med resten av landet når det kommer til alkoholrelatert vold, men tallene viser at trenden er nedadgående i forhold til tidligere år.

– Likevel er det en høy statistikk. Det skjer stadig vekk at vi blir kalt ut på oppdrag hvor det er vold involvert. Det vi også ser at det er en klar overvekt av hendelser hvor det er alkohol involvert, sier Lundstadsveen.

– Hva gjør dere i politiet for å forhindre slike voldsepisoder?

– Vi jobber mye forebyggende. Vi er ofte ute på skoler og snakker med elever, og i tillegg har vi en tett dialog med utelivsbransjen. De har vi møter med flere ganger om året, og vi har krav til autorisert vakthold, for eksempel ved store arrangement og festivaler. Samtidig er det med aldersgrense på offentlige fester samt skjenkekontroll et viktig aspekt, og selvfølgelig det å være til stede der er store oppsamlinger med folk, sier den fungerende lensmannen.

– Det er jo også slik at det ikke er politiet som har ansvar for å opprettholde ro og orden på fester og arrangementer. Vi er bare et supplement når ting har gått for langt, legger han til.
Utebransjen

Lukta av øl, fest og moro kiler neseborene idet Geir Martinsen, som eier Sirkus Bytomta sammen med Amund Lein og Tor Erik Flasnes, åpner skyvedørene med hendene og går inn på den klissete dørmatta på utestedet Sirkus Bytomta i Namsos sentrum.

I likhet med politiet vet den største utelivsaktøren i Namsos hva som rører seg på nattetid i helgene.


undefined  Foto: Jonas Olsen

MÅ "LEKE" POLITI: Amund Lein, Geir Martinsen
og Petter Aar i Sirkus Bytomta mener at de ser
mindre slåssing på nyen enn tidligere.
De roser politiet for å ha et godt samarbeid med
utelivsbransjen, og er flinke til å vise ansikt.
Men de innrømmer at de selv må "leke" politi når
ressursene ikke strekker til for lovens lange arm.


"Det er ikke alltid politiet kan hjelpe oss. Da må vi løse det på best mulig måte alene.

Amund Lein

Deleier av Sirkus Bytomta


Martinsen har vært i utelivsbransjen i 27 år – og mener et godt samarbeid med politiet har ført til at det har blitt mindre vold enn da han for første gang startet opp et utested i Namsos på slutten av 80-tallet.

– Det har alltid vært bråk – men det er mindre slåssing nå. Det er klart at det alltid er noen som ikke klarer å styre seg når de drikker, men jeg mener helt klart at det er roligere nå enn tidligere. Før var det mer kultur for at dersom det var noen du ikke likte i baren – så klinte du vedkommende rett ned. Slik er det ikke nå lenger, sier Martinsen mens han trekker opp ermene og lener seg tilbake i den lilla skinnsofaen inne på Sirkus før han lener seg framover.

– Vi prøver alltid å tilkalle politiet før det blir bråk. At de er inne og viser emblemet på jakken har en utrolig preventiv effekt. Det hjelper veldig, sier Martinsen før dørvakt Petter Aar skyter inn.

– Vi vet hvem som tåler trynet på hvem i denne byen. Vi kjenner stort sett alle, og prøver å være flinke til å se an stemninga før det smeller.

– Hvor ofte opplever du som står i døra at det smeller?

– Det er klart det skjer, men dersom vi lykkes med å bryte inn tidlig, klarer vi ofte å roe ned før det blir utdelt slag, sier Aar.

– Hvor ofte må dere kontakte politi for bistand?

– Det varierer veldig, men det er jo ikke alltid at politiet kan være her – da ordner vi opp selv, sier Lein.

– De har ikke all verden av ressurser, og de kan jo ikke være overalt samtidig. Er det en patrulje på jobb i Namsos, og de må rykke ut på en ulykke i Røyrvik, skjønner alle at de ikke kan være på alt som skjer i eksempelvis Namsos, sier Martinsen.

– Ser dere ofte at andre bryter inn dersom det bryter ut slåsskamp?

– Venner blander seg alltid. Det gjør det bare mer ukontrollert. Hvis det skjer ting på andre steder så er det supert at folk får hjelp. Vi vil helst at folk ikke skal blande seg, da eskalerer det seg mer. Vi vil håndtere det selv, sier Lein og legger til:

– Jeg skjønner at folk bryr seg og engasjerer seg. Og det er veldig bra at man bryter inn og hjelper til dersom det ikke er på et sted hvor det er profesjonelle vakter. Samtidig har jeg forståelse for dem som ikke tør å gå mellom. Vi vet aldri hva som skjer – eller hva de involverte er i stand til å gjøre, slik som bak Ullvaren, sier Lein som reagerte sterkt da han så video av hendelsen som rystet hele Norge."Det har alltid vært bråk, men det er mindre nå.

Geir Martinsen

Deleier av Sirkus Bytomta


undefined  Foto: Jonas Olsen

SJEKKER LOGGEN: Petter Aar,
Geir Martinsen og Amund Lein.


«Det e sjeldent æ bli så te de grader provosert, kvalm og uvæll som æ vart no!», skrev Lein på sin private Facebook-konto med en lenke til videoen den torsdagen videoen ble spredt på nett.

Lein legger hendene sammen og forteller hvilke følelser som kom til overflata.

– En slåsskamp er ingenting nytt for meg, det er noe vi ser jevnt og trutt i helgene. Hadde det vært en slåsskamp hadde jeg ikke skrevet det jeg gjorde. Det jeg reagerte på var at dette var ingen slåsskamp. Det var en form for frihetsberøvelse, og du ser gutten er helt forsvarsløs der han henger med hodet i lås. For meg handlet ikke dette klippet om slåssing. Det er tortur. Han holdes fast og kommer seg ikke unna, så filmer de det som underholdning? Det gjorde meg eitrende forbanna og uvel, sier Lein.

Utelivsbransjen ser i likhet med politiet at voldstilfellene svinger veldig i forhold til hvilken tid det er på året.

– Det er ingen hemmelighet at det går i faser, sier Martinsen og fortsetter:

– På sommeren er det normalt ganske rolig. Så tar det seg opp når det nærmer seg skolestart på høsten, før det daler igjen – før julebordssesongen kommer, sier han.

De tre går mot baren og sjekker om de hadde loggført noen hendelser natta til 5. juli.

– Det er et fåtall av dem som er ute på byen og drikker som lager bråk. De fleste oppfører seg eksemplarisk, sier han og rister på hodet når kollega Martinsen spør om det står noe i permen.