I dag ble byens grunnlegger født

Ordfører Morten Stene og Gunnar Hojem i historielaget markerer fødselsdagen til Namsos grunnlegger og første ordfører i dag klokken 13.

GRUNNLEGGER: Jørgen Johs. Havig regnes som Namsos bys grunnlegger. Fra Lensmann Jørgen Johs. Havig, Namdal Historielags årbok 1966 

arkiv

Hva er det som skjer?

– Jeg og historielaget skal markere fødselsdagen til Jørgen Johannes Havig, byens grunnlegger, i dag. Vi skal også ha ei markering for Theodor Wessel, som var Namsos kommunes første ordfører. Markeringa foregår på kirkegården klokken 13, og vil vare omtrent i en halv time. Vi ønsker å hedre dem i forbindelse med Namsos sitt 170-års-jubileum. Vi har hatt flere markeringer i denne forbindelse tidligere i år, men vi synes denne markeringa er på sin plass for å huske dem.


Hvordan skal dere markere det?

– Leder i historielaget, Gunnar Hojem, skal si noen ord om Wessel, og jeg skal si noen ord om Havig. Det blir en enkel markering, hvor det blir god gammeldags namsoshistorie.


Kan du si noen ord om både Havig og Wessel? Hvem var de?

– Jørgen Johannes Havig var en veldig engasjert person. Han satt på Stortinget, og han jobbet også som lensmann fra han var 18 til 50 år. Han var også den som ivret mest for å ha et kvadratur i Namsos, altså måten bygatene er bygd opp på. Det er ikke alle byer som har det slik. Theodor Wessel var overtollbetjent, og ble valgt til å være den første ordføreren i Namsos i 1856.

Hvorfor skal folk komme?

– De får høre historien om to markante personer i Namsos sin historie. Det blir en spennende historietime. Vi håper mange kommer for å delta på markeringa. Det kommer i alle fall en del fra historielaget. Foruten denne markeringa på kirkegården, vil vi også flagge, for å feire bursdagen til Jørgen Johannes Havig. Det har vært en tradisjon i Namsos siden 2008, da han ville blitt 200 år.

Les mer:

Se hvordan Namsos ble forvandlet av bombinga

Først ser du foto av stedet i dag. Så glir bildet over i svart-hvitt og viser samme plass rett etter bombinga.