Hundre korpstenåringer samlet i Grong

Blåser en lang marsj i sommerferien

Tradisjon tro blir det lange dager og enda lenger netter, når 100 tenåringsmusikanter fra Midt-Norge samles til ei intensiv uke på Namdals folkehøgskole.

Fint inne: Ungdommene fra Namsos skulle gjerne hatt mer sol, men stortrives på korpsleir i Grong. Bak fra venstre: Mathias Løvmo, Asbjørn Selnes Håpnes, Finn Magnus Nordal og Andreas Gustav Sve. Foran fra venstre: Lea Årstrand, Kristoffer Øien McClennon og Sander Andaas. 

Trommispause: Mens resten av deltakerne spiller «En rose er utsprungen», blir namsosingene Mathias Løvmo (til venstre) og Asbjørn Selnes Håpnes bedre kjent med trommeslagere fra Trondheim og Steinkjer. 

arkiv

GRONG: For til tross for at noen av landets beste instruktører er hentet inn for å instruere musikerne i alderen 14 til 16 år – tenåringer er og blir tenåringer.

Med rampestreker på lur, hormoner i kroppen og maur i baken.

– Vi erter ofte de som har kjøkkentjeneste. For eksempel ved å be dem hente en og en ting i stedet for å be om alt på en gang, røper Kristoffer Øien McClennon.

Trombonisten er en av sju namsosinger som denne uka deltar på det årlige arrangementet «Blås i ferien» som Norges Musikkorpsforbund (NMF) arrangerer over to uker på Namdals folkehøgskole i Grong. Arrangementet her er for musikanter i Midt-Norge, og samler i år snaut 200 tenåringer over to uker.

Lang tradisjon

På landsbasis samler NMF over 3.000 ungdommer på den årlige «happeningen» ingen helt vet når oppsto.

– Her i Grong har vi vært siden 80-tallet. Selve arrangementet har i alle fall holdt på siden 1980 men hvor lenge vet jeg ikke, forteller musikalsk leder Espen Andersen.

Etter å ha diskutert litt med leirsjef Tore Werstad, kommer de fram til følgende:

– Dette har NMF holdt på med lenge, konkluderer de to og smiler.

Dyktige instruktører

De mer oppdaterte på det som foregår i Grong denne sommeren.

– Vi har hentet inn instruktører fra hele landet. Alle som er her får individuell instruksjon og gruppetimer på sitt instrument. I tillegg spilles det i plenum og vi har flere hus- konserter, forteller Andersen.

Og når det musikalske programmet for dagen er over, har leirsjef Werstad kontroll på det som skjer på kvelds- og nattetid.


Ikke bedre før


– Det er min oppgave å få ungdommen i seng til rett tid, forteller Werstad.

– Er dere i seng når dere skal?

– Nei, svarer de sju namsosingene i kor.

Werstad bekrefter at det blir lite søvn. Og at det er noe av sjarmen med arrangementet.

– Her er det frihet under ansvar. Så lenge de kommer seg opp om morgenen og klarer å følge med på undervisninga får de lov til å teste litt grenser, sier leirsjefen.


Livslange vennskap


Han tilbrakte selv tenårene på «Blås i ferien» og kan avsløre at ting langt fra var bedre før.

– Det var nok ikke det – det var nok verre på den fronten.

– Men den delen av uka er viktig. Det er på kvelds- og nattetid man blir kjent med de andre deltakerne og finner nye venner. Jeg har i dag mange venner jeg møtte her. Og det er ti år siden jeg var deltaker for siste gang, legger Werstad til.