"Å forlate en syk 12-åring hjemme er en svært dårlig løsning"

Sosialministeren jobber med nytt regelverk. Ber kommunen og Nav om å hjelpe foreldrene til Jonas.
arkiv

Nav, kommunen og foreldrene bør sette seg ned i lag og finne en løsning.

Det sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) om situasjonen Berit Skorstad fra Namsos og Eivind Karlsen er kommet i.

Ligger hele døgnet

Torsdag skrev NA om 12-årige

Berits fortvilte bønn til Nav delt over 12.000 ganger på Facebook

– Skal Jonas (12) ligge syk helt alene?

Hele døgnet ligger Jonas (12) syk på et mørkt, stille rom. – Ifølge Nav skal han være heime alene, sier mamma Berit Skorstad.

i Bodø på sjette måneden.
  • Les mer:

    Berits fortvilte bønn til Nav delt over 12.000 ganger på Facebook

    – Skal Jonas (12) ligge syk helt alene?

    Hele døgnet ligger Jonas (12) syk på et mørkt, stille rom. – Ifølge Nav skal han være heime alene, sier mamma Berit Skorstad.

     

Han er blitt dårligere og dårligere siden han fikk influensalignende symptomer i januar. Nå ligger han til sengs i et mørkt og stille rom hele døgnet. Foreldrene har fått avslag fra Nav på pleiepenger. Jonas har fylt 12 år og har ikke fått noen diagnose – og oppfyller dermed ikke vilkårene for pleiepenger.

– Men vi kan jo ikke gå på jobb og la Jonas være alene hjemme, sier mamma Berit Skorstad.

– Forstår fortvilelsen

Statsråd Eriksson mener regelverket er for firkantet.

– Jeg har den dypeste forståelse for den fortvilelse og frustrasjon som Jonas og hans foreldre opplever. Å forlate en syk 12-åring hjemme er en svært dårlig løsning, sier statsråden. Men han legger til at Nav må forholde seg til de reglene som eksisterer.

– Hva skal foreldrene da gjøre?

– Jeg oppfordrer Nav, kommunen og foreldrene til å sette seg ned og finne en løsning.

Statsråden er i innspurten med et arbeid for å myke opp regelverket for pleiepenger.

– Er det noe som har opptatt meg politisk i mange år, er det bedre, enklere og varmere dager for de alvorlig syke barna våre. Det er mange som har utfordringer med dagens regelverk.

Mer for de sykeste

– Jeg ønsker å skape et velferdssamfunn som er noe mer for dem som trenger det mest – og ikke alt for alle. Regelverket er for rigid, og mange syke barn får ikke den hjelp og støtte de burde ha fått. Det er Jonas et eksempel på. Jeg vurderer nå hvordan vi kan utvide ordningen. Jonas sin sak er viktig å ta med seg i den forstand at den gir innspill til diskusjonen om hvordan pleiepengene kan omfatte også tilfeller som hans, sier Eriksson.