Delte ukritisk fra Facebook

– Har gjort en stor feil

Høyres listetopp i Grong bidro til å spre høyreekstrem propaganda i sosiale medier. Nå tar hun selvkritikk etter at politiske motstandere tok til motmæle.

TAR SELVKRITIKK: Det har i sommer gått fort i svingene for Høyres Laila Spillum Domås som ukritisk har spredt fremmedfiendtlig og høyreekstrem propaganda på Facebook. Bildet er tatt i en annen sammenheng. 

Skjermdump 

Kritisk: Martin Sæterhaug i Grong SV 

arkiv

GRONG: – I ettertid ser jeg jo at jeg har formidlet meninger jeg ikke står for. Jeg håper det kan være en advarsel til flere om å være forsiktig med hva man deler i sosiale medier.

Det sier Laila Spillum Domås, kommunestyremedlem og høstens listetopp for Høyre i Grong.

Et par måneder etter sin entre på Facebook, hadde den lokale høyretoppen nærmest tapetsert egen vegg med lenker til fremmedfiendtlig og høyreekstrem propaganda. Både nettstedet frieord.no som drives av den tidligere lederen av den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, SIAN sine hjemmesider, de omstridte sidene document.no og Human Rights Watch lenkes det ukritisk til.

«Skjerp dere»

I tillegg er det flere titalls lenker til nyhetssaker der vinklinga er klart negativ til muslimer eller innvandring og innvandrere. Mange av artiklene er flere år gamle.

Da hun torsdag la ut en lenke til en nesten ett år gammel NRK-sak som en lærerstudent som nektes å bruke niqab, toppet det seg for Senterpartiets ordførerkandidat Erik Seem.

«Skjerp dere i Grong Høyre!» skrev han etter at Domås hadde kommentert artikkelen på følgende måte: «De må ta skikken dit de kommer. Dette er Norge.»

Også SVs ordførerkandidat reagerer på den massive lenkinga til høyretoppen.

– Hun er med på å nøre opp under fremmedhat og fiendtlighet til muslimer, ikke bygge opp under det multikulturelle samfunnet Grong har blitt, sier SV-politikeren.

– Men et multikulturelt samfunn innebærer også at folk vil være kritiske innvandring. Er dette et uttrykk for hennes og Høyres holdninger, oppfordrer jeg folk til å la være å stemme på partiet i Grong, legger han til.

Ikke skjønt alvoret

Seem stiller også spørsmålet om Domås egentlig har forstått hva hun har gjort. Og alvoret i å spre nevnte budskap.

– Jeg lurer på om hun i det hele tatt skjønner hva og hvem hun har linket til og sånn sett gått god for innholdet i de artiklene, sier SP-toppen.

Noe lenkesprederen sier seg helt enig i.

Skal ikke skje igjen

– Jeg ser at jeg har gjort en stor feil. Jeg har likt og delt artikler uten å lese gjennom eller sjekke hvem og hva jeg har lenket til, sier Domås.

Hun sier det har vært tøffe dager etter at de politiske motstanderne tok til motmæle.

– Jeg har vært helt på gråten og synes det er forferdelig at jeg har vært med å spredd dette.

– I sommer har det nok blitt litt vel mye tid på nett og Facebook. Men jeg lover at det aldri skal skje igjen.

Ordfører Skjalg Åkerøy (Ap) har ikke vært på nett den siste uka og har ikke fått seg Domås sine oppdateringer.

– Det virker merkelig, men jeg vil ikke kommentere noe jeg ikke har sett eller lest, sier han.