Kjempeløft når 24 meter oppdrettsbåt ble satt på sjøen på Rørvik

Se det største løftet på Rørvik havn noensinne

Se hvordan en 24 meter lang og 240 tonn tung båt blir satt på vannet utenfor kaia på Rørvik!

STORE DIMENSJONER: Som oppdrettsbåt har Marøy Viking store dimensjoner. Den er 24 meter lang og 11,5 meter brei. Har plass til et mannskap på seks, og er tilpasset et framtidig oppdrett. 

SNART KLAR FOR INNSATS: Om ikke lenge vil Marøy Viking gå inn i tjeneste ved Sinkaberg Hansen. Først skal den innom Moen Marine på Kolvereid for litt justering og en tur innom oppdrettsmessa Aqua Nor i trondheim. 

arkiv

RØRVIK:  Det var en spent stemning på kaia på Rørvik da den 24 meter lange, 11,5 meter breie og 240 tonn tunge oppdrettsbåten Marøy Viking som Sinkaberg Hansen har kjøpt fra Moen Marin ble satt ned i namdalsk sjø for første gang.

– Båten er bygget i Kroatia, og ble fraktet hit til Rørvik på en større båt, sier daglig leder Terje Anderssen i Moen Marina.

Grunnen til at spenningsnivået var høyere enn ved en vanlig lossing var størrelsen og vekta.

– Dette er et løft som er minst fire ganger så tungt som noe annet løft gjort ved kaia på Rørvik. Det kommer sannsynligvis høyt på skalaen over løft gjort i Namdal noen gang. Kanskje er det også det største, sier havnedirektør Paul Ingvar Dekkerhus.


På grensa


For at de to store kranene om bord på transportskipet skulle klare løftet var begge kraner, ankeret og ankervinsja demontert og sto på dekket til transportskipet.

– Med disse montert vil båten veie 270 tonn, sier Anderssen.

Han mener dimensjonene på nybåten vitner om ei ny tid i oppdrettsbransjen.

– Jeg tror båter som dette er noe vi vil se mer av i tida som kommer. Det er en båt som kan gjøre de fleste oppgaver man kan ønske seg, og som i tillegg er en flott arbeidsplass med lugar for seks personer.


Som på plattform


Tanken er på sikt at mannskapet skal jobbe en form for offshore turnus der de er om bord kontinuerlig i en periode, og er fri i lengre perioder i gangen.

– Det skal bli spennende å se den i arbeid, sier Finn Sinkaberg, administrerende direktør i Sinkaberg Hansen.

KLIKK PÅ DENNE VIDEOEN FOR Å SE FORTFILM AV BÅTEN BLI SATT PÅ SJØEN!


Related content


Han var en av mange som hadde samlet seg på kaia for å følge den omstendelige prosessen med å få skuta på vannet.

Mannskapet om bord på den nederlandske spesialfraktebåten Atlantic var i sving allerede klokka 6 på morgenen for å begynne å klargjøre gigantløftet. Men selv med ivrig jobbing var de ikke klare til å sette i gang før klokka var 10.30. Fra da av tok det to timer før nybåten endelig lå på vannet.

Nå skal Marøy Viking til Moen Marine sitt anlegg på Kolvereid for å få montert kraner og ankervinsj samt at det skal gjøres noen siste justeringer.

– Når det er gjort vil den gå til Trondheim og oppdrettsmessa Aqua Nor der den sammen med andre båter vil bli liggende som et trekkplaster inntil den om et par uker vil bli overlevert, sier Terje Anderssen som også fulgte løftet med spenning.