Gjør deg klar for norsk kinohøst

I løpet av høsten kan du få sett hele 14 norske filmer på kinolerretet – i tillegg til de utenlandske.

Bølgen: En av de norske filmene du kan se på kino i høst er den første norske katastrofefilmen «Bølgen». Den handler om gigantbølgen i Geiranger og har kjente skuespillernavn som Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. 

«Karsten og Petra på safari» 

«Doktor Proktors tidsbadekar» 

«Pøbler» 

KI­NO­SJEF: In­ge­borg Flor­nes, ki­no­sjef i Nams­os, tror film­høs­ten kom­mer til å bli spen­nen­de. 

arkiv

NAMSOS: 14 norske filmer i alle kategorier skal rulle over lerretene de neste månedene.

– En spennende høst, fastslår Sindre Guldvog, direktør for Norsk filminstitutt.

Kinopublikummet har derfor mye i vente av norske filmopplevelser. Nå braker det snart løst med både norske og store utenlandske filmer, samt mulig julepremiere for Margreth Olins utsatte film om Snåsamannen.

Sjelden god høst

Noen av filmene det blir mulig å se på kinoer rundt om i landet i høst, er dokumentarfilmen «Pøbler», katastrofefilmen om gigantbølgen i Geiranger «Bølgen» og barnefilmen «Karsten og Petra på safari». Sistnevnte hadde fulle hus på førpremierer over hele landet.

Ingeborg Flornes, kinosjef i Namsos, har stor tro på at det kommer til å bli en god kinohøst.

– En høst som 2015 har vi ikke hatt på mange år når det gjelder norske filmer. Det er veldig artig, sier hun.

– De fleste titlene som ble presentert for høstsesongen, er booket til Namsos Kino. Det hele starter allerede 21. august med filmen «Pøbler».

Varierte titler

Flornes er imponert over variasjonen blant filmene.

– Det er helt enormt variert og stort. Vi har hatt flotte norske filmer hvert år, men i år er det ekstra mange. Filmene legges ofte til høsten, sier hun og påpeker at høsten er den beste tida å vise film.

– Det er bestandig høsten som er den største tida for film, uansett om den er norsk eller utenlandsk. Det er ikke noen tvil om at film- og kinobransjen gleder seg veldig til dette.

Flornes forteller at det er mange forventninger til de nye, norske filmene.

– «Bølgen» er den første katastrofefilmen som er lagd i Skandinavia, så det blir veldig spesielt. Det er veldig store forventninger til den filmen, sier hun.

– Vi vet at det lages mye bra film, og mange av titlene kommer til å få bra besøk.

Mye for barn

Med det varierte utvalget kan både voksne og barn glede seg til høsten på Namsos kino.

– Det er veldig populært med norsk barnefilm. Jeg tror norske barnefilmer kanskje står i særstilling. Foreldre vil alltid ta med barna på disse, for det er viktig for kulturarven, sier hun.

– Det blir en spennende høst i år, det er helt klart.

Liste over de norske filmene som kommer på kino i høst:

«Dryads – Girls Don't Cry», «Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa», «Pøbler», «Bølgen», «Karsten og Petra på safari», «Wendyeffekten», «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin», «Louder Than Bombs», «Sunshine Superman», «Villmark 2», «Doktor Proktors tidsbadekar», «Høst», «Hevn» og «Julekongen – full rustning».