– Fantastisk respons

Visumkrøll i Iran gjør at Aminas ni år gamle sønn fra Grong ikke vet når han får se familien sin igjen.

Skulle vært her: Amina kunne denne helgen spist jordbær i solnedgangen på verandaen til Anita Færøy (til venstre). I stedet må hun sammen med Gerd Reidun Roaldsvik Urstad vente i uvisshet på at venninna skal komme heim igjen. 

Optimister: Snapchat brukes flittig for å holde kontakten med Iran. Flere av meldingene får fram smilet. 

arkiv

GRONG: Torsdag i forrige uke skulle egentlig Aminas sønn møte sine søsken igjen.

– Vi har ikke alle detaljene, men politiet mente visumene ikke var gyldige. Når de endelig fikk passere var flyet for lengst lettet. Og hvilken reiseforsikring dekker at politiet ikke aksepterer et gyldig visum? sier Anita Færøy.

Det korte svaret er at forsikringa til vennen og kollegaen Amina ikke dekket det. Så nå sitter Amina pengelens med tre barn på et hotellrom i Iran. Uten gyldig visum og uten flybilletter heim til Grong hvor hennes ni år gamle sønn venter på mor og tre søsken han ikke har sett siden han var ett år.

– Vi prøver å holde motet hans oppe, og han sender nattameldinger og hjerter til henne hver kveld, forteller Gerd Reidun Roaldsvik Urstad som har niåringen boende hos seg.

Må dekke alt selv

Det er nye regler som gjør at Amina er værfast. Fra og med 1. januar i år må nemlig familien selv dekke kostnader med familiegjenforening. Noe som betyr at det er hun som nå må hoste opp rundt 40.000 kroner til nye billetter.

I tillegg kommer hotellkostnader og nye visum, og etter å ha brukt titusenvis av kroner på prosessen, har hun ikke penger til nye billetter.

Når man havner i en slik situasjon må det føles godt å være en del av et lokalsamfunn som bryr seg.

Samme dag som Amina skulle landet på Værnes, startet de to damene kronerulling for å få familien til Grong så fort som mulig. Responsen har ikke uteblitt, og i helga rundet aksjonen 20.000 kroner.

– Responsen har vært fantastisk. Folk bidrar med det de kan og hjelper også til å spre budskapet, forteller Færøy.

Blir hjemkomstfest

– Hva gjør dere om dere får inn altfor mye penger?

– Det spurte niåringen også meg her om dagen. Jeg lurte på om han hadde noen forslag. «Vi kan gi dem til eldreheimen», var svaret jeg fikk, sier Urstad.

– Så de blir ikke brukt på fest og moro?

– Vi skal ha en skikkelig fest når Amina er vel heime i Grong. Men kostnaden der skal vi ta selv, smiler de to damene.