Reddet kommunevalget

Med Redningsskøyta RS Hvaler i hovedrollen fikk martnasbesøkende i Namsos en smakebit av hva det betyr å ha høy beredskap til sjøs.

Redningsøvelse: Her blir Arbeiderpartiets Arnhild Holstad reddet opp av havnebassenget av mannskapet på RS Hvaler. I bilen sitter Amund Lein (H), og Geir Olav Knappe (V).FOTO: BJØRN TORE NESS 

TETT PÅ: Folk kunne for en gangs skyld se på nært hold hvordan brannmennene Jan Ove Gulstad og Svein Åge Finseth arbeider. 

I LAND: Per Marius Tiestholmen (fra venstre), Maja Lein og Mats Kristensen. 

SHOW: Hans Martin Flasnes og Alex Rosén underholdt publikum, men fikk også fram viktige sider av redningsarbeidet. 

arkiv

NAMSOS: – Det ser faktisk ut som om Redningsselskapet berget hele kommunevalget i Namsos, mente speaker Alex Rosén under redningsøvelsen i havnebassenget lørdag.

Redningsselskapets redningskorps Namsos (RSRK Namsos) hadde også i år, i samarbeid med brannvesenet, ambulansetjenesten, luftambulansen og politiet en redningsøvelse i havnebassenget ved Namsos storsenter. Og folk sto tett langs på sjøsida av Namsos storsenter for å få med seg det som skjedde, og de kunne følge kommunikasjonen med nødetatene direkte over høyttaleranlegget.

Bil i vannet

Det ble øvd på to realistiske situasjoner, en dykker i trøbbel og bil kjørt utfor vegen med ukjent antall personer om bord. Etter hvert ble det klart at tre av dem som gjerne vil ha ordførervervet i Namsos befant seg i bilen.

– Det skal ikke ha vært noen vitner og antakelig en temmelig solid (politisk) smell, sa leder i Redningsselskapets redningskorps Namsos (RSRK) og øvingsleder Hans Martin Flasnes

– Det kan vel hende politiet er interessert i vite litt mer om hva den gjengen der har funnet på i nattas mørke, mente Rosén.

– Det kan vel virke som et aldri så lite politisk karriereavbrekk allerede før valget...

Høy beredskap

Et av «ulykkesofrene» var Arnhild Holstad, ordførerkandidat for Namsos Arbeiderparti.

– Jeg er veldig imponert over hvor raskt og effektivt de arbeider, og selv om dette bare var en øvelse virket det som om de har svært god kontroll på det de holder på med, sa Holstad etter badet i havnebassenget.

Øvingsleder Flasnes var godt fornøyd med dagen.

– Det er utrolig artig at så mye folk følger med og er interessert i det vi holder på med, sa han.

Han var også tilfreds med gjennomføringa.

– Jeg synes det meste har gått som planlagt og jeg tror publikum satte pris på at vi hadde satt sammen en øvelse som viser at vi i Namsos nå har fått en høy beredskap også til sjøs, og et veldig godt samarbeid med alle nødetatene, sa Flasnes.

Livredderne

RSRK Namsos er helt og holdent basert på frivillig innsats, og medlemmene bruker mye tid på å holde seg oppdatert og .

– I dag hadde vi med oss en lånt skipper under øvelsen, men ellers var det et par mekanikere og en lærer om bord.

– Det er utrolig hva de har klart å få til i Namsos på så kort tid, sa Rosén da NA snakket med ham litt tidligere.

Noe han også minnet publikum om mot slutten av øvelsen

– Husk at dette er frivillige som utsetter seg selv for fare og våger livet for å berge andre. Det står det stor respekt av mente en for en gangs skyld alvorlig humorist.