Polsk sjåfør døde momentant under utforkjøring på Høylandet

Trafikkdrept nr. 3

Polakken som ble drept i ei utforkjøring med semitrailer på Høylandet mandag kveld, var den tredje trafikkdrepte i Namdalen siden 11. juli.

NØDALARM: Hjelpemannskapene rykket ut til Fv 17 sør for Råumfossen da alarmen gikk mandag kveld. 

PÅ TAKET: Semitraileren veltet, rullet rundt og havnet på taket. Den polske trailersjåføren døde momentant.FOTO: TOR IVAR VIKEN 

arkiv

HØYLANDET: Det ble slått nødalarm da det mandag kveld kom melding fra Fv 17 på Høylandet om at en semitrailer hadde kjørt utfor vegen og havnet på taket like sør for Råumfossen.

"Alt var mer eller mindre knust"
Torodd Østerås
Statens vegvesens ulykkeskommisjon

Bilen var lastet med laks, og i tillegg til sjåføren, en polakk i 20-åra, var en kvinnelig passasjer – også hun i 20-åra – med i bilen. Hun fikk hjelp av personer som kom til ulykkesstedet like etter utforkjøringa, og kom seg ut av kjøretøyet.

Sjåførens liv sto ikke til å redde, og luftambulansen som var utkommandert til Høylandet, ble sendt i retur da det var klart at mannen allerede var død.


Hjalp kvinnen ut


Kvinnen ble sendt til Sykehuset Namsos i ambulanse. Hun er fremdeles innlagt, og det har så langt ikke vært mulig for politiet å avhøre henne om hva som skjedde da det tunge kjøretøyet veltet, skled av vegen, rullet rundt og havnet på taket.

Torodd Østerås i Statens vegvesens ulykkeskommisjon beskriver vraket av traileren som et korthus.

– Alt, veggene, skapet lå flatt på marka. Alt er mer eller mindre knust, sier Østerås som undersøkte ulykkesstedet allerede mandag kveld og natt til tirsdag.

Semitraileren som var på tur sørover, eies av et dansk firma. Bilen er registrert i Norge, mens tilhengeren er registrert i Danmark.

– Hva ser dere på ulykkes- stedet?

– Det var mørkt da vi var der, det vanskeliggjorde arbeidet, men vi ser spor på stedet som sannsynligvis skyldes bremsing og velt. Vi mener at vogntoget veltet før det skled ut av vegbanen og rullet rundt, sier Østerås.


Tredje dødsulykke på en måned


Semitraileren er fraktet til Namsos trafikkstasjon der det vil bli foretatt undersøkelse av kjøretøyets tekniske tilstand.

– Vi skal nå prøve å finne ut hva som var årsak til ulykken. Det er sjelden en faktor alene, men vi er i en tidlig fase og har så langt ikke konkludert, sier Østerås.

Dette er den tredje dødsulykka i Namdalen siden 11. juli. Da omkom en ung mann på Abelvær. To dager senere, 13. juli, var det ei dødsulykke i Grong, på E6 over Snåsaheia. Og mandag døde altså en polsk trailersjåfør på Høylandet. Totalt er fem mennesker trafikkdrept i Nord-Trøndelag så langt i år.

Etterforskningsleder Gunn Astrid Øfsti hos Politiet i Namsos og Fosnes opplyser at politiet er i en tidlig fase av etterforskninga og at hun derfor ikke kan si noe verken om forløpet til ulykka eller årsak.

– Ulykkesstedet blir undersøkt, vi skal foreta teknisk undersøkelse av kjøretøyet og avhør av vitner. Men vi har ikke så mye informasjon vi kan gå ut med per nå, sier Øfsti.

arkiv