Emma er lærling nr. 1

Emma Selnes (18) er historisk. Hun er den aller første lærling i helsefag ansatt ved Sykehuset Namsos.

LITT Å DRIKKE?: Pasient Ragnhild Westerberg (82) fra Sømna får både drikke og godt stell av lærling Emma Selnes (til høyre) og veilederen hennes, Ann Karin Bruun, på Sykehuset Namsos. 

arkiv

NAMSOS: Sykehuset Namsos er godt kjent med å ha studenter i hus. Medisinstudenter, sykepleierstudenter og kommunalt ansatte helsefagarbeiderlærlinger. Men Emma Selnes er den første helsefagarbeider-lærlingen som er ansatt av Helse Nord-Trøndelag for en periode på to år. Hun har gjennomført VG1 helse og oppvekst samt VG2 helsearbeiderfag på Olav Duun vgs. Nå står to år som lærling ved Sykehuset Namsos for tur, og deretter kan Selnes forhåpentligvis ta fagbrevet.


Tenker rekruttering


For Sykehuset Namsos er dette, ifølge avdelingsleder Gunn-Siri Sagvik på H3, en bevisst strategi. Sykehuset tenker rekruttering, og har ansatt Selnes med tanke på å ansette henne på fast basis når fagbrevet er tatt.

– Vi har en del voksne hjelpepleiere og ser behovet for å få nye helsefagarbeidere i arbeid. Ved å ansette lærling selv, har vi tatt rekrutteringa litt mer på alvor, på sett og vis tatt saken i egne hender. forklarer Sagvik.

For enkelthets skyld kan vi sammenlikne den gamle hjelpepleieren med den nye helsefagarbeideren. Utdanninga har imidlertid utviklet seg, og det er nå et fireårig utdanningsløp å ta fagbrev som helsefagarbeider.


Les også:

Bedriftsleder med sterk oppfordring:

– Krev lærlinger!

Adm. direktør Jan Roger Grannes i Grannes VVS mener kommuner og andre som inviterer til anbud, må kreve at bedrifter har ansatt lærlinger for å komme i betraktning med hensyn til oppdrag.


Fire avdelinger


I løpet av to år skal Selnes rundt på fire avdelinger: H3, føde-/gyn, D3 og sterilsentralen. I det andre lærlingåret skal hun også ut i kommunen og jobbe i et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede.

På H3 har hun fått hjelpe- pleier Ann Karin Bruun som veileder. I begynnelsen skal hun gå sammen med henne i arbeidet på avdelinga.

– Hvilke forventninger har du selv til lærlingtida?

– Jeg håper å få god opp- følging, at jeg lærer mye og at kollegene ser meg som en ressurs, sier Emma Selnes.

– Avdelingene er vant til å ha studenter, og de som jobber her er godt trent i å veilede. Det spesielle nå er at Emma skal ha et langt arbeidsforhold på sykehuset og at hun i løpet av lærlingtida får godt innblikk i de ulike avdelingene, sier rådgiver på hr-avdelinga, Astrid Stamnes og legger til:

– Om to år skal hun ha et godt faglig grunnlag for å ta fag- prøven her på Sykehuset Namsos.