Her er NAs anmeldelse av Pe-Torsa

Fortsatt full fart i Oppgår'n i Kvelia

Pe-Torsa avsluttet i fjor i kaos og et fyrverkeri av ei forestilling, og aktørene fortsetter akkurat der de slapp.

FULL FART: Det er som vanlig mange kjøretøy og mye fart i tunet på Oppgår'n. Ikke minst når Agust får penger til å kjøpe motorsykkel for å imponere nypiga Hjørdis. Selv med skyhøye forventninger, er det umulig ikke å la seg imponere over Pe-Torsa. FOTO: BJØRN TORE NESS 

TILNÆRMELSER: En oppstemt frier (Jørn Ove Totland) forsøker seg med tilnærmelser mot Maren (Randi Devik) som er leder i menighetsrådet. 

IKKE BEKKASIN: Pe-Torsa (Kjell Kvetangen) blar i fugleboka og finner ut at fuglen Agust (Arvid Kvetangen) har tatt livet av verken kan være bekkasin eller storbekkasin, mens Hjørdis (Tina Bengtsson) og Serianne (Roland Aagård) er opptatt av andre spørsmål. 

AVHOLD: Leder i totalavholdslaget, Maren (Randi Devik), liker ikke av det nytes alkohol i Kvelia, heller ikke i festlig lag. Hjørdis (Tina Bengtsson), Agust (Arvid Kvetangen) og Kersti (Karen Blomdahl) er ikke like strikse. 

DRAMATIKK: Det mangler ikke på dramatikk i tunet i Oppgår'n, her med Ola post (Nils Olav Skjelbred) i en sentral rolle. 

arkiv

KVELIA: Det er fortsatt full fart i den eventyrlige fortellinga, selv om dagliglivet foregår i et bedagelig tempo i Oppgår'n midt på 1950-tallet.

Selv med et skyhøye forventninger etter å ha sett mange episoder, er det umulig ikke å la seg imponere av det manus- forfatter og Kjell Kvetangen og hans medspillere skaper år etter år.

Det sies og gjøres så mye sprøtt at forestillinga skaper lattersalver og humrende undring over alle påfunn og finurligheter i et særdeles fargerikt språk.

«Ætt det går an».

Det hele sluttet i fjor med «en alvorlig hendelse» som Pe (Kjell Kvetangen) uttrykker det.

Da strømmen endelig kom til Kvelia og alt så som lysest ut, ble alt ødelagt av nabo og varaordfører Lars på Kvemoa (Kåre Johannes Sandmo) som ikke klarte å holde styringa på jerntraktoren.

I kaoset som oppsto da en strømstolpe ble kjørt over ende, ble presten og Ola post (Nils Olav Skjelbred) skadet.

Men Pe er mer opptatt av skadene på strømnettet enn presten som sendes til sykehus i ambulanse, selvsagt med Torbjørn (Torbjørn Haugen) som sjåfør.

Se bildeserie:

Pe-Torsa i bilder

Se bildene fra det elleville friluftsspelet i Kvelia

Serianne (Roland Aagård) tripper rundt i tunet som tidligere, sammen med piga Dordi (Aud Totland), nypiga Hjørdis (Tina Bengtson), Daniel (Stein Rosten), mor/svigermor Kersti (Karen Blomdahl) og de andre kjente figurene som fyller sine roller så det holder.

Debutantene Jørn Ove Totland som frier og Gudmund Kveli som nyprest tok sin naturlige plass i forestillinga, og vi får helt sikkert se mer av dem neste år.

Folket – både i Oppgår'n og nabogårdene – er opptatt hver med sitt, enten det gjelder kjærlighet eller store samfunnsoppgaver.


  • Les også:

    Forklarte Pe-Torsa-suksessen på seminar

    Toillprat som næring

    Fra en enkel «oppgårdskvæll» til millionbedrift på 15 år: Suksessen med Pe-Torsa skyldes i stor grad et utviklingsfokus som aldri tar slutt.


Scenene og situasjonene skifter. Noen ganger kommer overraskelser. Andre ganger kan en ane hva som blir neste opptrinn.

Men en ting er forholdsvis forutsigbart: Det som Pe og de andre involverte ønsker skal skje, det skjer sjelden.

Det meste som kan gå galt, gjør det. Pe-Torsa er ei fortelling basert på misforståelser og forviklinger, fortalt i et språk som framkaller mye fliring.

Når odelsgutten Agust (Arvid Kvetangen) skal lese seg til seg «skikk og bruk» for å gjøre inntrykk på kvinnfolk, da blir det bare morsomt.

Vi skal ikke røpe mye av handlinga. Men det er som vanlig mange kjøretøy og mye fart i tunet på Oppgår'n. Ikke minst når Agust får penger til å kjøpe motorsykkel for å imponere nypiga Hjørdis.

Kanskje har det vært forestillinger med enda mer finurlige formuleringer. Men dette uttrykt med et forbehold: Faktisk kan det være nødvendig å oppleve forestillinga flere ganger for å få med seg all under- liggende humor.

Forfatter Kjell Kvetangen og hans medspillere har tydelig noen tråder som følges. Forklaringer på tildragelser tidlig i fortellinga kommer gjerne mot slutten.

Vi får oppleve nye sider av Pe som igjen spiller ei mer tydelig hovedrolle, etter at sønnen Agust gradvis er blitt mer sentral.

Det hele avsluttes som vanlig med en gjesteartist og et opptrinn som absolutt frister til å følge fortellinga videre neste år.

PS! Denne anmeldelsen er skrevet på grunnlag av generalprøven. Undertegnede angrer slett ikke på å ha kjøpt billett til ei forestilling i helga.