Heikki Holmås (SV) besøkte Obus

– Staten er ei sinke

– Det er viktig staten støtter de kommunene som går foran, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås.

Imponert: Stortingsrepresentant for SV, Heikki Holmås (til høyre), var imponert over solcelleanlegget på nye Overhalla barne- og ungdomsskole. Torgeir Strøm i Nord-Trøndelag SV ønsker nå å endre på tilskuddsordninga for liknende prosjekter. 

PÅ BEFARING: Ann Gregersen (fra venstre), Heikki Holmås, Torgeir Strøm, Kjersti Tommelstad, Tom Knobloch, Per Olav Tyldum, Jens Himo Vold, Trond Stenvik og Roger Johansen. 

arkiv

OVERHALLA: I strålende solskinn fikk medlem av Miljø- og energikomiteen, Heikki Holmås (SV), se solcelleanlegget på nye Overhalla barne- og ungdomsskole på kloss hold. Og han likte det han så.

– Anlegget er utrolig spennende, og det er morsomt at Overhalla tør å satse. Nå gjelder det bare å få staten til å komme etter, forteller Holmås.


– Ordninga må endres


Førstekandidat på fylkestingslista i Nord-Trøndelag SV, Torgeir Strøm, er glad Heikki Holmås tok turen til Overhalla for se hvordan solcelleanlegget på Obus fungerer.

– Vi ønsker å satse på sola som energikilde, ved siden av vannkraft. Derfor ønsker vi å fremme et forslag der også offentlige bygg kan søke om tilskudd til slike prosjekter, sier Strøm.

På taket sørger 300 kvadratmeter med solcellepaneler for at det produseres strøm til Obus. Anlegget leverer 50.000 kilowattimer i året, og er landets største solenergianlegg i et skolebygg. Men per dags dato er det kun private husholdninger som kan søke tilskudd.

– Vi vil være med å bidra til slike prosjekter. Teknologien kommer, og det vil bli billigere, sier Holmås.


– Staten henger etter


Holmås tar nå med seg forslaget om å endre tilskuddsordninga, og mener staten er nødt til å stille større krav.

– I Oslo har de sagt at utslippene skal være under 0,4, men det er ikke godt nok. Hvorfor ikke legge seg på null utslipp når du ser hvordan mange av kommunene i resten av landet gjør det, sier han.

– De kommunene som går foran er nødt til å få en gulrot for at de tør satse, og jeg kommer til å ta med meg inntrykkene fra Overhalla og fremme forslaget på Stortinget, legger han til. Varaordfører i Namsos, Kjersti Tommelstad, innrømmer at hun er misunnelig på Overhalla.

– Vi håper å dra nytte og kompetanse av det Overhalla har fått til. Det skal bygges flere bygg i Namsos også, så om vi får til noe tilsvarende i Namsos gjenstår å se, sier Tommelstad.