Deltar i Nordisk mesterskap for brukshund

Cross er på sporet av noe stort

Gunhild Eriksen og schæferen Cross har allerede funnet vinneroppskrifta. Nå har de også fått teften på pallplass i Nordisk mesterskap.

Trening: Gunhild Eriksen og schæferen Cross har lagt ned mange timer med trening før de reiser til Vallentuna utafor Stockholm på Nordisk mesterskap for brukshund. 

Klar for konkurranse: Terese Aasbø (til venstre) og Gunhild Eriksen reiser med hunden Cross til Sverige. 

Hindring: Gunhild Eriksen og Cross trente da NA tok turen. Terese Aasbø ligger som et forstyrrende element i sporet. 

arkiv

BANGSUND: På Namdal hundesenter på Bangsund er namsosingen Gunhild Eriksen i full gang med dagens trening. Om drøye to uker reiser Eriksen, hunden Cross og venninna Terese Aasbø til Vallentuna utafor Stockholm i Sverige for å delta i Nordisk mesterskap for brukshund.

– Kort fortalt er det mye trening som skal til. Vi må begynne når hundene er små, og så må hunden har lyst på noe. Den må ha stor arbeidslyst, mye er medfødt, og hunden må ha en høy arbeidsmoral, oppsummerer Eriksen.


Snuser på pallplass


Eriksen og schæferen Cross skal konkurrere i øvelsen spor, og radarparet har solid erfaring fra lokale stevner og Norgesmesterskapet.

– Vi som driver med dette aktivt er delt opp i klasser, der A er den beste klassen, sier Eriksen.

– Og dere er i klassen A?

– Vi konkurrerer i A. Det skal til en del trening og konkurranser før en fører når klasse A, men der har vi vært i noen år, svarer hun.

Sammen med venninna

Terese Aasbø, reiser hun og Cross til Sverige for å konkurrere 19. til 20. september. Det er mye som skal klaffe, men med Cross på laget kan alt skje.

– Jeg gleder meg veldig til vi skal reise, og det er utrolig stort å bli tatt ut. Vi må sende inn søknad om å få delta, så når vi først er der, kan jeg ikke legge skjul på at det hadde smakt veldig godt med pallplass, smiler Eriksen.


Cross på sporet


I øvelsen spor blir åtte trepinner lagt ut på et spor som er på to kilometer. Der handler alt om at hunden skal finne det riktige sporet, og deretter finne alle de åtte pinnene innen det har gått 45 minutter.

– Det er her arbeidslysten og motivasjonen for å finne noe kommer inn. Vi har hørt det er mye villsvin i området Nordisk mesterskap holdes, og det er noe vi ikke har her. Derfor kan det bli ei lita utfordring, forteller Eriksen.

I forkant av mesterskapet har Eriksen og Cross måtte kvalifisere seg gjennom lokale stevner og NM. Og i år kom radarparet på en sjuendeplass, men med gode resultater på andre stevner, er de nå klare til å konkurrere mot de beste hundene i Norden.

– Cross er en erfaren hund på åtte år, så vi satser på at det går bra, sier Eriksen


Konkurrerer for siste gang


Nordisk mesterskap blir den siste konkurransen Cross deltar i. Da blir han pensjonist.

– Han har ryggproblemer, og er ikke like spretten som før. Men det skal nok ikke holde igjen under konkurransen i Sverige, sier Eriksen.

– Han er veldig lojal, og i Nordisk mesterskap er det flere øvelser han skal gjennom. Blant annet lydighet og inn- kalling. Så det gjelder å stole på hunden og være en god fører, legger Eriksen til.

se video på nett