Fyrer opp foran bortekampen mot gultrøyene lørdag: – Jeg hater Steinkjer

Håkon Borkmo har aldri scoret mot Steinkjer. Ingenting hadde gledet ham mer enn dersom det endrer seg lørdag.

KAMPEN SOM BETYR «ALT»: Håkon Borkmo og Namsos slo Steinkjer 2-1 i Kleppen 16. mai. Lørdag barker de to rivalene sammen på Gulbergaunet. 

arkiv

NAMSOS: – At vi slo Steinkjer i Kleppen, det var det beste som kunne skjedd. Steinkjer har alltid vært laget det er artigst å slå, sier Håkon Borkmo om 16. mai-kampen Namsos vant 2-1.

– Hvorfor?

– Jeg hater Steinkjer - og jeg har alltid hatet Steinkjer. Det var ikke en kamp vi hadde regnet med å vinne. Desto deiligere at det faktisk skjedde, sier Borkmo foran helgas serieoppgjør mot gultrøyene på Gulbergaunet.

Følg Steinkjer-Namsos her

Se kampen på Guldbergaundet direkte her!

– Steinkjer var storfavoritter foran kampen i Kleppen. Hva gjorde at dere slo dem?

– Innsats. Enkelt og greit. Vi ville mer og vi løp mer, sier Borkmo.

– Hvordan skal dere gjenskape det i morgen?

– Dersom vi ikke løper like mye som vi gjorde 16. mai, taper vi. Det er hundre prosent sikkert, for de er et bedre lag enn oss, sier Borkmo før han raskt legger til:

– Det er ikke en kamp vi regner med å vinne, men ingenting hadde gledet meg mer enn dersom jeg scoret, sier spissen.

Og for å gjøre dagen perfekt for namsosingen:

– Å score det avgjørende målet hadde vært prikken over i-en. Det hadde vært helt fantastisk, sier spissen som er den mestscorende spilleren i NIL Fotballs historie.

– En sammensatt sak


Espen Sandmo, som er lokalhistoriker og har skrevet bok om NIL Fotballs historie, mener hatet Borkmo og mange andre namsosinger føler på, går tilbake til 60-tallet.

– Hatet rettet mot Steinkjer er en sammensatt sak og handler ikke bare om fotball. Det går på konkurranse av blant annet etablering av næringsliv, statlige etater og NRK-kontor. Det er i bunn og grunn et mindreverdighetskompleks som har forankret seg i namsosingene - og som fortsatt sitter sterkt i hos enkelte, sier Sandmo og tenker tilbake på den første gangen Namsos slo Steinkjer på fotballbanen i moderne tid.


Valfartet til Steinkjer


– Det var i 1975. Namsos vant 1-0. Jeg var åtte år den gangen og jeg husker det kjempegodt. Namsos klarte det mange trodde var uoppnåelig. Steinkjer var tross alt et av Norges beste lag, sier Sandmo, som også sitter i NIL fotballs sportslige utvalg.

På 60- og 70-tallet var det Gulbergaunet namdalingene valfartet til for å se fotball - ikke Lerkendal.

– Rosenborg hadde ikke den standingen de har i dag. Steinkjer var laget alle ville se. På den tida var det utenkelig at Rosenborg ville bli et topplag, sier Sandmo, som selv var i Kleppen 16. mai da Namsos slo storebror.

– Den dagen fikk jeg tilbake den følelsen fra gamle dager. Det var plutselig veldig viktig å slå Steinkjer, sier Sandmo som levner blåtrøyene små sjanser i «returoppgjøret» på Gulbergaunet.

– Det skal mye til for at Namsos klarer å slå Steinkjer lørdag, sier Sandmo.

Borkmo har imidlertid troa på at innsats også funker på bortebane.

– Dersom vi slår dem i to av to kamper denne sesongen vil det være helt fantastisk, sier spissen foran helgas 3. divisjonsoppgjør på Gulbergaunet.