Vil kjøpe mer lokalt

Ordførerkandidat Trond Martin Sæterhaug (SV) vil at Grong kommune skal vrake fylkeskommunens innkjøpsavtaler. Målet er å stimulere til mer handel hos lokale leverandører.

Kortreist: SVs ordførerkandidat i Grong, Trond Martin Sæterhaug (til høyre), ønsker at kommunen i størst mulig grad skal bruke lokale leverandører. Her diskuterer han temaet med blomsterhandleren i Grong, Jan Brønseth. 

arkiv

GRONG: Sæterhaug viser blant annet til at kommunen har fått refs fordi voksenopplæringa i en periode valgte å handle hos den lokale bokhandleren i Grong.

– I stedet ble de pålagt å bruke den kjeden som fylkeskommunen har inngått avtale med på vegne av de fleste kommunene i Nord-Trøndelag, sukker ordførerkandidaten oppgitt.

NA møter ham i blomster- butikken til Jan Brønseth på Tømmerås rett utenfor Grong sentrum. Blomster er foreløpig ikke en del av innkjøps- samarbeidet, men også Brønseth merker at kommunen oftere og oftere velger de store leverandørene. Selv på mindre innkjøp.

– Jeg ser jo at kommunen har plantet en del også i sommer. Men de har ikke handlet hos meg, forteller blomster- handleren.

– I fjor kom de bare innom og hentet planter etter behov, og så fikk de faktura på slutten av sommeren. I år har jeg hørt at de har sendt ansatte til Plantasjen i Namsos for å fylle opp bilene, legger Brønseth til.

Hadde Sæterhaug og SV fått bestemme, ville ikke ansatte fått sette seg i bilen og kjøre til Namsos når det finnes lokale leverandører.

De ønsker nemlig å bryte med den sentrale innkjøps- avtalen og lage sin egen. Der følgende kriterier skal gjelde:

• Det skal lages en egen handelssone i Indre Namdal. Leverandører herfra skal velges.

• Når det ikke finnes leverandører lokalt, skal nærmeste leverandør velges.

– Vi vil unngå det som skjedde da kommunen skulle installere fjernvarmeanlegg. Den gang endte vi med en leverandør som fraktet or fra Nord-Norge. Er det noe vi har nok av lokalt, er det or, forteller Sæterhaug.

Han mener lokal innkjøpsordning vil være en vinn vinn-situasjon for kommune og næringsliv i regionen.

– Ved å bruke mest mulig lokale leverandører, støtter vi opp om lokale arbeidsplasser og bidrar til å holde aktiviteten i gang. Noe som igjen gir kommunen inntekter, sier SV-politikeren.