Helga Pedersen (Ap) på stemmefiske i Namdalen

Inspirert av ungdommen

Andreklassingene på sportsfiskelinja på Grong videregående skole var på sin side ikke overbevist om at Ap-toppen aldri hadde prøvd fluefiske før.

Imponerte: Helga Pedersen (til høyre) imponerte norgesmester i fluefisking Jonas Gangås og resten av 2.-klassingene ved sportsfiskerlinja i Grong. I midten ser vi ordfører i Grong, Skjalg Åkerøy.Foto: Stein Nervik 

Matnyttig pause: Lærling Henrik Faksdal Sandvik brukte matpausen til å gi innspill om lærlingelivet til Helga Pedersen som også besøkte byggentreprenøren Bjørn Sjaastad i Skage. 

Luksus og søppel: Jon Ivar Moe ved Namsentunet serverte følget laksesuppe og fortalte Pedersen at oppdrettslaks er søppel i Namsen og luksus på matfatet. 

arkiv

GRONG: – Jeg hadde forventet mer vas og surr. Men dette var så bra at hun kan bli en god fluefisker om hun bruker litt tid på det, sier Jonas Gangås, som går i 2. klasse på sportsfiskerlinja på Grong videregående skole.

Norgesmesteren i fluefiske fikk æren av å instruere stortingsrepresentant Helga Pedersen da hun i går besøkte Overhalla, Grong, Namsskogan og Høylandet kommuner.

– Jeg vet ikke helt om jeg tror henne når hun sier hun aldri har prøvd det før, sier Gangås og smiler.

Og når NA spør om det virkelig var første gang hun prøvde å kaste med fluestang, kommer det fram at jo da – hun har prøvd fluefiske før.

Nesten som heime

– Men da var det å kaste rett over skuldra og passe på at det ikke var busker og trær bak meg. Dette var en helt annen teknikk og den har jeg aldri prøvd før, sier Pedersen som altså opptrådte som om hun var på heimebane langs Sanddøla torsdag.

Noe som kanskje ikke er så merkelig. Pedersens heimfylke Finnmark har mange likheter med Namdalen spredt bosetting, store avstander, mye natur, reineiere, gode lakseelver og god oppslutning for Arbeiderpartiet. Blant annet.

Sportsfiskelinje har de imidlertid ikke i Finnmark. Og den tidligere Ap-nestlederen ble både imponert og inspirert av det hun fikk se og høre under besøket i Grong.

– Det er jo helt fantastisk det de har fått til. Å kombinere ungdoms interesse for fiske med en utdannelse gir generell studiekompetanse, er jo utrolig smart, skryter Pedersen.

Hun lot seg særlig imponere over at elevene bruker veldig mye tid – tre av fem dager i uka – utendørs.

Lager ny skolepolitikk

– Det har vært viktig å fokusere på basisferdigheter som lesing, skriving og matematikk. Framover tror jeg likevel vi må legge mer til rette for at elevene også får bruke kroppen mer i skoletida, sier hun.

– Arbeiderpartiet holder på å utforme ny skolepolitikk – kan det bli aktuelt å legge til rette for flere tilbud liknende den i Grong?

– Ikke det samme, for det de har her er skapt på grunn av nærheten til naturen. Men vi kan se på erfaringer herfra for å gi elever tilbud om flere fag som aktiviserer hele kroppen, for eksempel idretts-, kunst- og håndverksfag, mener Ap-toppen.