Sp er i framgang, Høyre i nedgang

Senterpartiet er framgang, Arbeiderpartiet går noe tilbake og Høyre faller dramatisk.

FORNØYDE: – Dette er ei fantastisk måling for oss, sier Sp-topp Tomas Iver Hallem som kan notere framgang fra sju til ni mandater ifølge meningsmålinga. Også Ap-topp Anne Marit Mevassvik er fornøyd med å beholde 15 mandater i fylkestinget. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Dette er hovedbildet som tegner seg i den siste meningsmålinga Sentio Research har gjennomført for Trønder-Avisa og Namdalsavisa.


Les også:

– Høyre går ikke i kjelleren

Høyre er den klare taperen ifølge Sentio-målinga, men håpet er lyseblått.


Resultatet vil gi Ap 15 representanter – som nå – i fylkestinget, Sp øker med to til ni, Høyre går tilsvarende tilbake fra fem til tre. Frp mister ett mandat og får to, mens Miljøpartiet kommer inn i fylkestinget for første gang.

– Dette er ei fantastisk måling for oss. Det gir meg energi til å stå på for de to viktigste sakene – fortsatt nordtrøndersk eierskap i NTE samt at nordtrønderne er best tjent med eget fylket, sier Sps toppkandidat Tomas Iver Hallem.

– Vi vil snakke med folk helt inn til valget for å få så stor oppslutning at vi klarer å sprenge dagens flertall i fylkestinget. Vi håper å mobilisere så mange at vi kan forhandle med Ap, legger han til.

– Bra med 40 prosent

Fylkesrådsleder og toppkandidat for Ap, Anne Marit Mevassvik, er tilfreds selv om partiet går noe tilbake fra sist valg.

– Vi kan ikke være misfornøyde når vi har over 40 prosent oppslutning. Målinga viser at velgerne ikke er fornøyde med dagens regjering, mener Mevassvik.

Aps toppkandidat setter ikke pris på konfliktene omkring EL & IT-klubben i NTE.

– At enkeltpersoner i et LO-forbund er uenig med Ap i sak, må vi ta til etterretning. Men det er uheldig at de setter det fagligpolitiske samarbeidet i fare. Ap er partiet som garanterer for en anstendig og trygg arbeidslivspolitikk. Vi er opptatt av å skape arbeidsplasser og utvikle Nord-Trøndelag, sier Mevassvik.

– Vi garanterer for offentlig eierskap til naturressurser. Det har Ap gjort i 100 år, legger hun til.

Adm.dir. Arve Østgaard i Sentio Research Group mener at resultatet er dramatisk for Høyre i Nord-Trøndelag.

– Tilbakegangen ligger godt utenfor feilmarginene i ei slik måling. Partiet har hatt en tøff valgkamp og sliter, sier han.

Mye kan fortsatt skje

Sp har gjort fylkestingsvalget nærmest til folkeavstemning om Nord-Trøndelag skal være eget fylke og framtida for NTE. Dette er gode saker for partiet, konstaterer Ødegaard.

Men det er fortsatt mange som ikke har tatt standpunkt. Rundt en av tre sier de ikke er sikre på hva de skal stemme, viser bakgrunnstallene. Derfor kan fortsatt mye skje.