– Den viktigste stemmen du kan gi

For seks og et halvt år siden kom Sjaak Mocking og familien hans flyttende fra Nederland til Jørum på Bergsmo. Nå står han som nummer 20 på Sp sin liste i Grong.

Viktig å stemme: Sjaak Mocking mener at det er ved kommunevalget at du som innbygger har mulighet til å gjøre en forskjell. 

Melkeproduksjon: Corrie (til venstre), Sjaak og Jelle Mocking driver gård på Vie i Grong. 

arkiv

BERGSMO: – Interessen for politikk er noe du er født med tror jeg, smiler Sjaak Mocking.

Han sitter ved kjøkkenbordet og tar en slurk fra kaffekoppen. Seks og et halvt år er gått siden han og familien kom til Norge og Grong. I år kan han for første gang endelig gå til stemmeurnene når det skal stemmes ved kommunevalget.

– Sist valg hadde jeg ikke bodd lenge nok i Norge, smiler Sjaak.

Ingeniørutdannelse

Han er utdannet ingeniør for landbruket og har jobbet som rådgiver for bønder i Nederland i flere år. Ønsket om å bli bonde selv har alltid vært der. Han kommer fra gård, men som i Norge er det eldste sønn i huset som tar over gården etter foreldrene, og da var det storebroren som tok over.

– Derfor begynte vi å se oss om etter land hvor vi kunne kjøpe en gård. Det var ingen muligheter i Nederland, og vi tenkte på både Frankrike, Tyskland og Brasil. Tilfeldighetene ville det slik at vi kom i snakk med folk her i Norge da vi var på reise, og vi kjøpte oss en gård på Jørum, forklarer Sjaak.

For tre år siden solgte de gården, og kjøpte gården som de driver i dag, på Vie. Her driver de med kylling- og melkeproduksjon.

– Jeg var i kommunestyret i kommunen Uden i to perioder. Der var jeg representant for partiet Christen Demokraten Parti. Jeg har alltid vært interessert i politikk siden min far var politiker, sier Sjaak.

– Ta ansvar

Under årets valg står han som nummer 20 på Sps liste i Grong, og han mener at vi som personer i et samfunn ikke kan stå på sidelinja og kommentere uten å ta ansvar.

– Det er i kommunevalget du virkelig kan gjøre en forskjell ved å stemme. Lokalpolitikere er dem som vet best hva samfunnet trenger. Stemmen ved kommunevalget er den viktigste stemmen du kan gi, mener Sjaak.

– Hvorfor ble du medlem av Senterpartiet?

– Det var det partiet jeg følte var nærmest det jeg tenker og tror. Jeg synes alle parti har gode punkter og meninger, men Sp er det som jeg føler at jeg er nærmest, sier Sjaak.

Som politiker mener Sjaak at der er viktig å tenke seg om når man ytrer seg i sosiale medier.

– Politikk handler om meninger, men du må ha respekt for den andre parten sine meninger. Ord kan bli kraftige, og du må skille mot personangrep og meningsutveksling, sier Sjaak.

Da han og familien kom flyttende ble de tatt imot av et inkluderende samfunn, men Sjaak mener at innflyttere også selv har et ansvar og må gjøre en innsats.

– Grong er åpen for alle typer mennesker, og her får du en plass i samfunnet, men det krever en egeninnsats. Du må delta på aktiviteter og oppsøke steder hvor du kan bli kjent med folk, mener nederlenderen.