Nærmere 400 små og store frivillige stilte opp gratis på den storstilte kulturdugnaden

Alle vil hjelpe flyktningene

Med ord, musikk, sang og dans som bakteppe fikk de fram dramatikken i situasjonen. Et samlet kulturliv i Namsos stilte onsdag kveld opp for Flyktninghjelpen.

INITIATIV: Eirik Engan, Ann Evy Duun og Roger Grande har tatt initiativ til støttekonserten, og var rørt over alle som stilte opp for den gode sak.Foto: BJØRN TORE NESS 

HAR DU FYR: Namsos sangforening innledet stemningsfullt. 

NY SANG: Kine Kvalstad hadde skrevet en ny sang for anledninga. 

KOMPANI: Dansere fra Namsos Kulturskole framførte «Sand» – med klagende musikk og et dramatisk uttrykk som passet godt. 

arkiv

NAMSOS: Storsalen i kulturhuset var så å si fullsatt da konferansierene Solveig Moen Estil og Martin Hågensen ønsket velkommen til støttekonsert. Men før de to gikk på scenen, fikk vi høre Arnulf Øverlands velkjente dikt «Du må ikke sove» – det som handler om at du ikke må tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

Og det er nettopp det det handler om, at vi har plikt til å se, føle med, bidra på vår lille måte – til å avhjelpe flyktningkrisen som rammer med full styrke.


  • LES OGSÅ:

    Når barn virkelig hjelper barn

    Støttekonserten het «Barn hjelper barn», og 13 år gamle Tilde Grydeland var én av de mange som spilte til inntekt for flyktningene.

     

Har du tenkt du?


Det hele begynte for ei uke siden. Kulturskolerektor Ann Evy Duun gikk inn på kontoret til Roger Grande og sa:

– Har du tenkt du?

Hvorpå han svarte:

– Ja, jeg har tenkt.

Dermed ringte de Eirik Engan, fikk han med på laget for å lage en støttekonsert til inntekt for Flyktninghjelpen.

– Så hvordan er det å være her i kveld?

Trekløveret medgir at jo, det føles godt. Det er så utrolig mange som har stilt opp, nærmere 400 frivillige – utøvere, teknikere og andre som bidrar til denne store dugnaden.


Rørt til tårer


– Det er sykt bra nivå. Jeg blir rørt av alle som er på scenen, innrømmer Engan.

– Ja, jeg har vært nødt til å justere litt i øyekroken flere ganger i kveld, sier Grande.

– Den fortvilelsen, håpløsheten. Vi måtte gjøre noe, medgir Duun som også håper at denne kvelden kan gi et signal om hvordan vi skal ta imot flyktningene som kommer til våre nærmiljø.

De snakker om hvor lett det har vært å få folk til å stille. Noen er spurt om å delta, andre har meldt seg selv. Velviljen har vært stor, engasjementet likeså. Det er mange som vil gjøre noe for den gode sak. Og pengene strømmer inn. Bare billettinntektene av kvelden vil beløpe seg til nærmere 50.000 kroner.

– Vi oppfordrer folk til å gi mer penger i etterkant av konserten også, sier Duun.


Sterke bilder


På scenen blir det vist bilder fra bombinga av Namsos, av den lille gutten som druknet på stranda, av unger som har overlevd, men som lider. Vi får nærkontakt med fortvilelsen og håpløsheten, ledsaget av de vanskelige spørsmål fra konferansierenes side: Hva sier far til sine den siste timen før han må flykte? Hva gjør det med barnet som må legge ut på reise alene, som ikke vet når eller om de treffer familien sin igjen? Og hva skjer når det smeller og du må springe? Og hva tenker de når det handler om å komme seg vekk, raskest mulig?


Stemningsfulle innslag


Artistene er mange, fra Namsos sangforening som innleder med den stemningsfulle visa «Fyret» til Namsos Allstars som avslutter med «Vi trøng kvarainn» der alle deltakerne strømmer inn på scenen for å synge med på refrenget.

Det var dramatisk, sterkt, rørende og vakkert. Namsos har levert et flott bidrag.