Ett bilde – mer enn tusen ord

Den tv-sendte konserten fra Oslo konserthus lørdag kveld kom i stand som en direkte følge av et bilde av flyktninger på veg mot Europa.

Sterkt: – Flyktningene kommer i en jevn strøm sørfra og når grensa til Ungarn. Her ei liten jente som akkurat har passert grensa til Ungarn. Jeg har ikke navn på jenta, men de gikk i ei gruppe med syriske flyktninger. Det var dette bildet jeg sendte til Jørgen Roll, opplyser Vedlog. Foto: Hans Arne Vedlog, Dagbladet 

På tv: Hans Arne Vedlog i gangen bak scenen under konserten «Dugnad for flyktningene» i Oslo konserthus lørdag kveld. 

SMILER, TROSS ALT: Raqhad (5) flyktet med familien fra Syria. De er fra byen Bayk Az Zawr. Da IS tok kontroll over byen, flyktet de. De hadde vært på flukt i seks uker da vi traff de i Serbia. Bildet er tatt i det de ser grensa til Ungarn. Vi mistet kontakten med dem, og vet ikke hvordan det har gått med de, eller hvor de har havnet. 

BAMSEN SKAL VÆRE MED: Denne jenta var helt klar på at bamsen skulle være med på hele fluktruta. 

ALT DE EIER I EN POSE: Her ser vi Ibrahim som har flyktet fra Raqqa, en by som IS har total kontroll over.  Han bærer alle familens eiendeler i denne sekken. Flyktningene som kommer har lite eller ingenting med seg. Stort sett det de står og går i. Denne familien var som de fleste andre på veg mot Tyskland. Hvor de havnet vet jeg ikke.  

arkiv

Namsos: – Alt jeg gjorde var å sende et bilde heim til en kamerat. At det ble en støttekonsert på NRK som følge av det er ganske enkelt helt fantastisk, sier Dagbladets fotograf Hans Arne Vedlog, som opprinnelig er namsosgutt.


"Jeg er glad for at bilder, både mine og andres, har vært med på å skape det engasjementet vi nå ser.

Hans Arne Vedlog

Fotograf i Dagbladet


De siste ukene og månedene har pressefotografier av mennesker på flukt utløst et enormt engasjement.


Bildets makt


– Det sier noe om den makta og mulighetene som ligger i et fotografi. Et stillbilde av en situasjon gir oss tid til å reflektere over det vi ser, noe vi etter min oppfatning har mindre rom for når vi ser levende bilder flimre forbi, sier Vedlog.


 • LES OGSÅ:

  Nærmere 400 små og store frivillige stilte opp gratis på den storstilte kulturdugnaden

  Alle vil hjelpe flyktningene

  Med ord, musikk, sang og dans som bakteppe fikk de fram dramatikken i situasjonen. Et samlet kulturliv i Namsos stilte onsdag kveld opp for Flyktninghjelpen.


Fotografiet som var den direkte årsaken til konserten i Oslo konserthus, ble tatt nylig under en av hans reportasjereiser, hvor han har vært for å dokumentere det som skjer på grensene i Europa.

Ett av bildene tatt ved et jernbanespor i Ungarn sendte han til Jørgen Roll, daglig leder ved Oslo konserthus, med spørsmål om det var mulig å få til noe. Som en spontanreaksjon kom Roll opp med ideen om en dugnadskonsert.

– Jeg blir aldri kvitt det bildet, det er alltid med meg, sier Jørgen Roll til Dagbladet.

– Det er Roll og alle dem han fikk med seg som skal ha kred for dette. Min rolle har bare vært å dokumentere og formidle, sier Vedlog.

Namsos-vennen Jørgen Roll er tidligere festivalsjef i Norwegian Wood, og har vært

Nærmer seg målet

Etter to lange dager til fots og på kamel, nærmer familien Bergum seg målet, brønnåpninga i Lene Marias navn.

, samt at han har vært i Related content.


Krisens ansikt


Samtidig som han mener at fotografenes arbeid i slike katastrofer kan være helt avgjørende.

– Det gjør at krisen får et ansikt og ut fra det er jeg glad for at bilder, både mine og andres, har vært med på å skape det engasjementet vi nå ser, sier han.


 • LES OGSÅ:

  Flyktningtjenesten får mange henvendelser

  Vil hjelpe de som er her

  Flyktningtjenesten i Vikna sier det er flere måter å hjelpe flyktningene på.


– Hva tenkte du da du kom til Ungarn og fikk det tett på livet?

– Jeg ble ganske overrasket av hvor dårlig forberedt Europa er på det som skjer, selv om vi har visst om dette i lang tid. Det er akkurat som om det ikke har gått opp for oss ennå, sier han.

– Hva er det med denne situasjonen som gjør spesielt inntrykk på deg?

– Den massive strømmen av mennesker, det som skjer er voldsomt, og at det er så mange barn og familier som er på flukt. Små barn som lever midt i et mareritt, som har flyktet fra en krig, og som noen steder har blitt møtt av tåregass, gummikuler og piggtråd. Det gjør noe med deg dypt inne, sier han.

I løpet av sendinga kom det inn mer enn 13 millioner kroner som går til Røde Kors, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelps arbeid med flyktninger.