Ungdom med innsamlingsaksjon for flyktninger

Reagerte spontant

Situasjonen i Midtøsten og flyktningstrømmen til Europa fikk ungdomsskoleelever i Namsos til å starte sin egen innsamlingsaksjon.

HJELP TIL FLYKTNINGER: Klasse 9B ved Namsos ungdomsskole satte i gang en spontan innsamlingsaksjon til barn på flukt. FOTO: Privat 

AKSJON: Sigrid Øien Strøm (til venstre) og Emilie Svanheim Hollup oppfordrer andre skoler og elever til å ta et krafttak for flyktninger. 

arkiv


Namsos: – Vi har brukt ganske mye av samfunnsfagtimene den siste tida på å snakke om flyktningsituasjonen, og fant ut at vi ville gjøre noe for å hjelpe, sier Emilie Svanheim Hollup og Sigrid Øien Strøm.

På vegne av klasse 9B ved Namsos ungdomsskole vil de gjerne fortelle hva som fikk dem til å gå til aksjon.


 • LES OGSÅ:

  Ett bilde – mer enn tusen ord

  Den tv-sendte konserten fra Oslo konserthus lørdag kveld kom i stand som en direkte følge av et bilde av flyktninger på veg mot Europa.


Sjokkert

De to skoleelevene forteller at hele klassen følger med på nyhetsbildet omkring flyktningsituasjonen

– De fleste følger med både på tv og sosiale medier, og vi har jo lagt merke til at flyktninger også diskuteres ganske heftig mange steder, sier de.

– Jeg er egentlig ganske sjokkert over noen av meningene til folk, både hatbilder på Facebook og i andre sosiale medier, og kommentarer i kommentarfeltene om at vi ikke skal bry oss, og at vi ikke skal få flere flyktninger til Norge. Det er utrolig at noen, og kanskje spesielt at voksne, kan mene slikt når barn er i nød, sier Emilie.

– Har dere sett bildet av den lille gutten som lå død på stranda?

– Ja, og det var vondt og trist, det kom liksom så nært innpå og viser hva dette egentlig handler om, sier Sigrid.


 • LES OGSÅ:

  Nærmere 400 små og store frivillige stilte opp gratis på den storstilte kulturdugnaden

  Alle vil hjelpe flyktningene

  Med ord, musikk, sang og dans som bakteppe fikk de fram dramatikken i situasjonen. Et samlet kulturliv i Namsos stilte onsdag kveld opp for Flyktninghjelpen.


Spiselig aksjon

– Hva fant dere på?

– Kakesalg.

– Kakesalg i skoletida?

– Vi måtte reagere litt kjapt, det nytter ikke å sitte å klø seg i hodet og planlegge i uker og måneder. Flyktningene trenger hjelp nå, og da må vi få av gårde penger raskt. Kakesalg var den kjappeste måten å få ting til å skje litt fort, mener de.

– Hvem står bak aksjonen?

– Vi har hatt med hele klassen, det vil si 9B på Namsos ungdomsskole, og både elever og sikkert en del foreldre har sørget for at det strømmet på med kaker. Vi fikk litt hjelp av læreren vår Jan Egil Brattberg til å organisere det hele og drev kakeutsalg på skolen hele forrige uke, forteller de.

Til sammen fikk de inn 3.000 kroner som allerede er satt inn på konto til Redd Barna.

– Vi vil, på vegne av klassen og alle som har bidratt, oppfordre andre skoler og andre elever til å gjøre en innsats for å hjelpe dem som trenger det aller mest. Alle bidrag hjelper, sier tenåringene.