Bondø slått til ridder

Ingen skipssjef på Kongeskipet har hatt lenger karriere enn viknaværingen Frank Bondø (59). Forleden fikk kommandørkapteinen hederen Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

SLÅTT TIL RIDDER: Frank Bondø.Foto: ARkiv 

REGI: Det var Frank Bondø som planla alt da dronning Sonja var på sykkeltur i Vikna sommeren for tre år siden. 

arkiv

OSLO: Dekorasjonen ble overrakt ved et arrangement på Kongeskipet Norge sist torsdag.

– For meg kom dette helt overraskende, men det var utrolig hyggelig. Som skipssjef på Kongeskipet i 19 år har jeg fått oppleve en veldig spesiell karriere – og det har vært svært trivelig, fastslår Frank Bondø overfor NA.

Han ble tidenes yngste

Han var bare 40 år gammel da han som kommandørkaptein overtok ansvaret for Kongeskipet Norge, den yngste skipssjefen gjennom tidene. Det er svært sjelden personer under 45 år får en slik stilling, så det er lite trolig rekorden til viknværingen blir slått også.

– Du har fått tett kontakt med de kongelige gjennom arbeidet?

– Det er skipssjefen som er linken mellom de kongelige og besetninga, så det har vært nær kontakt. Og det har vært trivelig, dette er fantastiske folk, oppsummerer den nyslåtte ridderen av første klasse.

Det er i første rekke kongeparet som reiser med skipet. I de 19 årene Bondø har hatt ansvaret, er det bare et par ganger ikke skipet er blitt brukt til de årlige, offisielle fylkesbesøkene. Viknværingen har samtidig i alle år vært en fantastisk ambassadør for heimdistriktet, det er ikke få ganger Kongeskipet har vært innom Rørvik. Og da Dronning Sonja for et par år siden var på sykkeltur på Mellom-Vikna, hadde selvsagt Frank Bondø regien.

– Jo da, jeg planla alt. På grunn av veldig dårlig vær, måtte vi imidlertid endre litt på planene, forteller kommandørkaptein Bondø. Og dronninga fikk både en frisk sykkeltur til Olsvika og frokost hos skipssjefens onkel, Georg Bondø.

Skal på vinterfisket

Det har vært flere ytternamdalinger om bord sammen med sjefen fra Vikna i hans tid på kongeskipet, blant annet har kolvereidmannen Stian Brækkan (36) vært stuert i 15 år. Brækkan avsluttet også i år.

Etter et helt yrkesliv i forsvaret kunne Frank Bondø gått av allerede for et par år siden. Skipssjefen fyller 60 år i januar, og han har nå gått av med pensjon – selv om det ikke skjer formelt riktig ennå.

– Det passer å avslutte nå i vinter, jeg kunne ikke blitt med på sommersesongen likevel, forklarer 59-åringen.

Frank Bondø har ikke lyst til å bli heltidspensjonist riktig ennå, helsa er så god at han gjerne kunne tenkt seg en deltidsjobb på en litt mindre båt. CV-en bør vel imponere de fleste redere.

– Kanskje er den for god, de tror ikke jeg kan det praktiske lenger, ler han.

Sammen med et søskenbarn har Frank Bondø båt på Rørvik, og som i alle år skal han bruke ei uke på vinterfisket i Vikna.