– En opplevelse for livet

Knut Richard Gyland befant seg plutselig midt i et bjørnedrama av de sjeldne under elgjakt i Harran .

Unik opplevelse: Severin Sagmo (til venstre) og Knut Richard Gyland fikk en sjelden opplevelse på elgjakt. Foto: Privat 

Søkte tilflukt: Knut Richard Gyland peker på treet hvor bjørneungene befant seg. Foto: Privat 

arkiv

HARRAN: For mens han var på tur til å gå bort til elgposten på Sagmovaldet, ble han plutselig oppmerksom på noen lyder rundt seg. Han vendte blikket opp og så to bjørneunger oppe i trærne. Med ett så han også en stor bjørn luskende bare 10–15 meter unna.

– Det var ganske mye lyd, så jeg trodde først det var grevlinger eller noe slikt, men det viste seg å være bjørner. Det var veldig spennende og det kom veldig brått på. Siden de lagde så mye lyd tror jeg at det kom brått på for dem også, og at det var derfor jeg kom såpass nært innpå dem. Den store bjørnen trodde jeg først var ei binne, men Severin Sagmo satt på post et stykke unna og etter at jeg hadde skremt bjørnene løp de mot ham. Da så han at det var en stor hannbjørn i tillegg til binna og de to ungene, forklarer Gyland.


Passet på


Jaktkompisene har konkludert med at de tror binna jagde ungene opp i treet for å beskytte dem fra hannbjørnen.

– Hannbjørnene er jo kjente for å gå etter ungene. Så binna var nok ikke langt unna, sier Sagmo.

– Det var sikkert derfor de lagde mye lyd, fortsetter han.

– Kanskje jeg reddet livet til to bjørneunger, og det er jo positivt, sier Gyland, som bare er på besøk i Harran i forbindelse med jakta. Han er opprinnelig fra Kvinesdal i Vest-Agder, men er bosatt i Stavanger.

– Der er det ikke akkurat mye bjørn, ler han.

– Jeg har aldri sett bjørn i vill tilstand, så jeg hadde rimelig flaks som fikk se fire stykker på en gang. Og jeg må jo si at pumpa gikk rimelig kjapt. Det var spesielt å komme såpass nært innpå, legger han til.


Fikk hjelp av bjørnen


Møte med bjørnene ble ikke bare en opplevelse for livet, men det resulterte også i at jaktlaget fikk felt en stor elgokse.

– Mellom bjørnene og oss befant det seg ei elgku med kalv pluss en okse, så da bjørnene løp unna skremte de fram elgene, noe som jo var veldig positivt for oss, sier Gyland.

Nå har jaktkompisene ett dyr igjen å skyte før kvoten er brukt opp, og møte med bjørnene har ikke gjort dem redde for å gå i skogen igjen.

– Vi var tilbake dagen etter for å se på hvor langt unna vi egentlig var bjørnene, og det var ikke snakk om mange meterne, sier Gyland.

– Vi vet at det er blitt sett bjørn her tidligere, men det er ikke et område med veldig av dem tror jeg, sier Sagmo.

– Vi er jo mye i skogen under elgjakta, så det ville vært rart om vi ikke kom over bjørn i løpet av jakta, legger han til.