Mye regn gjør at NTE spår billig strøm ut 2016

En fuktig sommer og høst gjør at vi kan gå vinteren i møte uten å frykte gigantiske strømregninger.

Klare for vinteren: Åsmulfoss kraftstasjon i Grong og de andre kraftverkene til NTE kan produsere mye kraft i vinter med nesten breddfulle damanlegg.foto: NTE 

MYE REGN: – Det er sjelden vi har så fulle magasiner, forteller Frode Myrland, leder for kraftsalg og kraftforvaltning i NTE Marked. 

arkiv

GRONG: – Ser man på en gjennomsnittshusholdning i Nord-Trøndelag, ender denne opp med en strømregning for året som er 1.000 kroner lavere enn i fjor. Og i fjor var strømprisene lave, forteller Frode Myrland.


" Sånne priser er gunstig for forbrukeren, men for oss som skal leve av dette er så lave priser over tid en utfordring"

Frode Myrland
Leder for kraftsalg i NTE


Myrland er leder for kraftsalg og kraftforvaltning i NTE Marked og kommer med gode nyheter til alle som har begynt å bekymre seg for at strømmåleren så smått har begynt å bevege seg fortere.

– Med mindre vi får en lang periode med veldig kaldt og tørt vær i vinter, så vil strømprisen holde seg lav ut 2016, er Myrlands spådom.


Positiv effekt fra Europa


Ja, til og med kald og tørr vinter trenger ikke være nok til å sende strømprisene oppover.

– Internasjonal utvikling på kontinentet med lave kullpriser og oljepriser vil nok demme opp mye av prisveksten selv om det blir en kald vinter, forklarer NTE-sjefen som kan berette om sjeldent fulle vannmagasin både i Namdalen og ellers i fylket.

– Det er sjelden vi har så fulle magasin. Så noe godt har det kommet ut av en nedbørsrik sommer og høst, påpeker Myrland.


Glade kunder


Men selv om kundene kan smile over det som mest sannsynlig blir mer enn levelige strømregninger også i vinteren som kommer, gir den lave kraftprisen ledelsen i NTE ett og annet grått hår.

"Med mindre vi får en lang periode med veldig kaldt og tørt vær, så vil strømprisene holde seg lave ut 2016"

Frode Myrland
Leder for kraftsalg i NTE


– Sånne priser er gunstig for forbrukeren, men for oss som skal leve av dette er så lave priser over tid en utfordring, innrømmer Myrland.

For det begynner å bli noen år siden norske kraftprodusenter kunne selge strøm til priser som ga solide overskudd og bidro med sårt tiltrengte kroner på kommunale og fylkeskommunale budsjett.

Konsernsjef Christian Stav i NTE har ved flere anledninger sagt at slik prisene er nå, så vil det ikke være lønnsomt å bygge ut ny vannkraft.