Ny forskning på lungekreft vekker oppsikt

Forskning fra Helse Nord-Trøndelag viser at noen få molekyler kan ta kontroll over en rekke lungekreftgener.
arkiv

NAMSOS: Overlege Oluf Dimitri Røe i Helse Nord-Trøndelag har ifølge Trønder-Avisa

Nylig tiltrakk hans nye forskningsresultat på lungekreft, som er den kreftformen som tar flest liv på verdensbasis, interesse ved Verdenskongressen i lungekreft i Denver, Colorado, USA.

– Det er viktig å forstå hvordan kreftcellene kontrolleres for å kunne gi bedre behandling. Det er kjent at i kreftsvulstene er det forstyrrelser i mange gener samtidig, sier Oluf Dimitri Røe til Trønder-Avisa.

Resultater

Overlegen, som har jobbet både ved Sykehuset Namsos og Sykehuset Levanger siden 2011, har lenge lett etter årsaken bak disse forstyrrelsene. Han mener at én av årsakene kan være microRNA, molekyler som likner DNA og som kan styre flere hundre gener.

– Vi stilte oss spørsmålet om disse molekylene også styrte kreftgenene, sier Røe til T-A.

Han forteller videre at forsknigen viser at noen få molekyler kan ta kontroll over en rekke lungekreftgener.

– I samarbeid med en forsker ved NTNU og ved Universitetet på Kreta har vi funnet et microRNA som kan kontrollere nøkkelgener i cellesyklus og DNA-reparasjon, sier han til avisa.

Må validere funnene

Overlegen ble overrasket over at de fant en mulig nøkkel til hvordan mange kreftgener styres, men også tilfredsstillende.

– Nå gjenstår det for oss å validere disse funnene og få publisert dette i et medisinsk tidsskrift. Det jobber vi med nå, sier Røe til Trønder-Avisa i fredagens papirutgave.