Fra vara til fylkesordfører på et blunk

Skuffelsen var betydelig da han for fire år siden ikke lyktes med å bli ordfører i heimkommunen Vikna. Nå tar Pål Sæther Eiden (46) plutselig steget fra en varamannsplass i fylkestinget til å henge på seg fylkesordførerkjedet!

1. FASTGRODD: – Nå forblir vi viknaværinger, slår Pål Sæther Eiden fast etter å ha bodd på Rørvik siden 1997. 2. STØTTE: Kona Kjersti Vean og familien har gitt Pål Sæther Eiden full støtte til å ta utfordringa. 3. ENGASJERT: Gjennom aktive barn har den påtroppende fylkesordføreren både vært nestleder i Rørvik Idrettslag og leder i håndballgruppa. 4. ANSVAR: Sæther Eiden er selv utdannet lærer i videregående skole. Nå blir han plutselig fremste tillitsvalgte for skoleeier Nord-Trøndelag fylkeskommune. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

RØRVIK: Det er ryddig på kontoret til helse- og sosialsjefen i øykommunen når NA kommer inn døra og blir smilende tatt imot av påtroppende fylkesordfører. 46-åringen er imidlertid rask med å påpeke at det fortsett er noen små «men»: den opprinnelige fylkesordførerkandidaten Jahn Winge må få permisjon, og så skal fylkestinget 13. oktober velge ny fylkesordfører.

– Men jeg har sagt ja til å stille, smiler Sæther Eiden.


Full støtte på heimebane


Viknaværingen var første vararepresentant til fylkestinget da det ble klart at Winge til alles overraskelse trakk seg fra fylkespolitikken. Dermed ville det bli fast plass på Sæther Eiden. Men fortsatt sto det et par navn foran ham på lista som potensiell fylkesordfører.

– Jeg kjenner ikke vurderingene som er blitt gjort. Forespørselen kom, og jeg fikk ikke så mange timer på meg før jeg måtte bestemme meg.

Kona Kjersti arbeider i samme etasje på kommunehuset i Vikna, hun har i nesten alle år hatt sitt virke i barnevernstjenesten. Etter et kort familieråd med kona og de tre tenåringsbarna fikk Pål Sæther Eiden velsignelsen til å ta imot utfordringa.

– Jeg unner Pål dette, han er så engasjert i politikk. Med unger som skal følges opp kan det nok bli enkelte utfordringer, men det skal vi takle, forsikrer Kjersti Vean.

Selv er hun ikke helt i komfortsonen ennå når det dukker opp pressefotografer og hun blir dratt ut av møterommet på arbeidsplassen sin.

– Men skjønner jeg må være med Pål på en del, og jeg skal støtte ham, smiler kona – som nikker når vi spør om hun stemte på ham også, sier hun.

Pål Sæther Eiden har fått mange gratulasjoner og lykkønskninger fra kolleger på kommunehuset etter at nyheten om fylkesordførerkandidaturet sprakk. Samtidig er det flere som beklager at de mister sin populære og dyktige helse- og sosialsjef i fire år.

– Dette er en mulighet du bare må gripe. Samtidig er det ikke med lett hjerte jeg tar permisjon fra jobben, det skjer veldig mye spennende i Vikna framover, understreker høyremannen.

Kommunen står blant annet framfor ei storstilt utbygging av helsehuset.


Ingen politiske tradisjoner


I 1999 kom Pål Sæther inn i viknapolitikken for første gang. Medlem og sympatisør med Høyre har han vært siden guttedagene. Noen politisk aktiv familie kommer han imidlertid ikke fra. Han tror foreldrene har stemt litt forskjellig. Ved forrige kommunevalg stilte Sæther Eiden som ordførerkandidat for Høyre og hadde et berettiget håp om å få svinge ordførerklubba. Den sikret imidlertid Reinert Eidshaug (Ap) seg, og foran årets valg var ikke lenger Sæther Eiden som etatssjef i kommunen aktuell til vervet.

Mannen som etter alle solemerker overtar kjedet etter partifellen Gunnar Viken har en bred yrkesbakgrunn. 46-åringen er utdannet lærer for videregående skole, han har jobbet i privat næringsliv hos blant annet Sparebank 1 Midt-Norge og Aktiv Kapital på Rørvik. Før det var han engasjert ved et kollektiv for ungdom med rusproblemer, og han kom til Ytre Namdal i 1997 som felles ungdomskonsulent for de tre kommunene Vikna, Nærøy og Leka. Forebyggende arbeid var fokuset også der.

– Det er godt å ha med bred bakgrunn i den nye rollen. Jeg snakket med Gunnar Viken senest i går om hva rollen vil innebære. Noe er fastlagt tidligere, noe blir utformet sammen med fylkesrådet.

I den politiske modellen Nord- Trøndelag har valgt ligger det politiske ansvaret først og fremst hos fylkestinget og fylkesrådet. Ved siden av å lede fylkestingsforhandlingene, har fylkesordføreren en ombudsrolle. I tillegg er det fylkesordføreren som har mange av representasjonsoppgavene.

– Jeg synes Gunnar Viken har vært en flott fylkesordfører og vil nok lære mye av ham. Samtidig er vi forskjellige, så jeg vil også finne min måte å gjøre ting på, mener Sæther Eiden.

Med tre aktive barn har familien Sæther Eiden/Vean blitt engasjert i idrettsarbeid på Røvik. Derfor kan pappa Pål også tilføye nestleder i idrettslaget, leder i Rørvikdagan og sjåfør på RIL-bussen til CV-en sin. Sånne oppdrag blir det nok færre av når arbeidsstedet ligger tre timers kjøring unna og mange netter må tilbringes på Steinkjer. Akkurat hvordan arbeidsuka skal organiseres, vet ikke den påtroppende fylkesordføreren helt ennå.


15 år på Helgeland


Familien Sæther Eiden er namdalinger, slekta kommer fra Eiden ved Salvatnet. Påls far arbeidet i Firma Albert Collet som skogbestyrer, mens mor var jordmor. I 1975 flyttet familien til Alstahaug og senere Sandnessjøen, der unggutten møtte sin tilkommende kone. Og mens familien ble igjen der nord, flyttet Pål sørover i 1990.

– Jeg har vært namdaling hele tida, har kun snakket trøndersk, forsikrer han. Og nå er familien grodd fast for godt på Rørvik, selv om eldstemann allerede har reist til Trondheim på studier.

– Hva er høyremannens interesser på fritida?

– Jeg er innbitt Liverpool-supporter, noe som viser at du er optimistisk og ser framover. Ellers har vi overtatt min fars barndomshjem på Lund. Det er akkurat pusset opp og vi stortrives der. Jeg liker litt snekkering og håndverksjobbing. Samtidig har jeg veldig mange gode barndomsminner fra besøkene hos farmor, forteller Pål Sæther Eiden.