Historiske spor

De siste to årene har det blitt jobbet intenst med den nye boka fra Bangsund/Klinga historielag. Det har blitt til ei bok som viser hvordan livet kunne arte seg på 1900-tallet.

LOKALHISTORIE: Odd Bratland har vært ansvarlig for Bangsund/Klinga historielags nye bok «Spor». Resultatet har blitt ei bok rik på interessante historier og bilder fra livet på 1900-tallet. Foto: Bjørn Tore Ness 

arkiv

BANGSUND: – Boka består av historier og fortellinger som har vært samlet inn, men ikke utgitt tidligere. I tillegg er det historier som er skrevet for denne boka, forteller Odd Bratland – som har vært redaktør for boka som har fått tittelen «Spor – om folk og virksomhet i gamle Klinga kommune på 1900-tallet».

Bangsund/Klinga historielag har siden år 2000 bidratt med fire lokalhistoriske bøker og med «Spor» føres tradisjonen videre. Her finnes historier fra både Bangdalen, Bangsund, Selnes og Spillum.

Fra 1950-tallet

Vi får innblikk i hvordan det var å vokse opp på en vegløs liten gård i Bangdalen, hvordan det var å jobbe på «Bruket» og hvordan det var å være taus på Gravgården – for å nevne bare tre av de mange historiene som finnes i boka.

– I flere av fortellingene handler det om hvordan folk klarte seg på et spinkelt grunnlag. På mange måter beskrives en verden som er fremmet for den oppvoksende generasjonen – selv om det kan dreie seg om ei historie fra 1950-tallet. Boka viser hvor fort utviklinga har gått, sier Bratland.

Rikt bildemateriale

I «Spor» står også historier om naturen sentralt.

– Det viser oss at folk var glade i naturen – på tross av at naturkreftene ofte var en motstander. Naturglede og nærhet til naturen har vært viktig for folk i Klinga, sier Bratland.

I «Spor» finnes det også et rikt bildemateriale som gir boka en ekstra dimensjon.

Boka vil være til salgs denne uka. Den kan enten kjøpes hos redaktøren eller på bensinstasjonen og Coop-en på Bangsund og hos Torgersen Libris.