En populær mann i teaterverdenen

– Det er godt å ha flere ting å holde på med

En av hovedproduksjonene til Trøndelag Teater i høst er det Carl Frode Tiller som står for. Det siste året har han hatt nok å gjøre på teaterfronten.

POPULÆR FORFATTER: Carl Frode Tiller (45) har skrevet et helt nytt stykke til Trøndelag Teater. 

arkiv

TRONDHEIM: I fjor satte Nord-Trøndelag Teater opp det som ble Carl Frode Tillers aller første skuespill, «Folkehelsa». Flere av hans romaner har blitt satt opp på teater, men dette var det første han hadde skrevet ene og alene for teaterscenen.

Dette har satt i gang en ball som bare fortsetter å rulle. Tirsdag kunngjorde Trøndelag Teater sitt program for 2016. Her kom nok en gang Tiller opp på scenen sammen med det kjente rockebandet Motorpsycho og teatergruppa De Utvalgte. Kari Holtan skal stå for regi og Boya Bøckman har ansvar for videodesign. Begge fra teatergruppa De Utvalgte.

Tiller og kompani skal stå for det som kanskje blir det mest spennende teaterstykket på den gamle scenen i Trondheim neste år. Teksten er ikke helt ferdig, og stykket har foreløpig ikke fått noen tittel.


"Jeg satt vel på bakerste rad og laget bråk.

Carl Frode Tiller

Forfatter


Vanskelig


– Det er et spesielt prosjekt. Her har jeg fått ei bestilling som går på at jeg skal skrive prosa, så skal teatergruppa De Utvalgte forme teksten til et teaterstykke. Jeg gir mer slipp på teksten når vi jobber slik. Nå har vi kommet dit at jeg har skrevet vel 100 sider, og jeg må skrive meg gjennom det hele før jeg kan gi det fra meg, sier Tiller.

– Først trodde jeg at dette ville bli en enklere måte å jobbe på, i og med at jeg gjør akkurat slik jeg gjør når jeg skriver andre romaner, men det viser seg å være veldig vanskelig. Når jeg starter å skrive, vet jeg ikke hvor jeg vil ende opp, og det ble ei lita utfordring her, legger han til.

Teksten skal fungere som et arbeidsverktøy for teater- gruppa, og Tiller mener denne måten å jobbe på innbyr til et tettere samarbeid med dem som skal forme teksten etterpå.

– Det er litt godt å få lov til å samarbeide med mange folk. Sett i forhold til når jeg skriver en roman hvor jeg sitter mye alene. Samtidig er det godt å ha to ting å holde på med. Når jeg sitter og skriver, kan det hende jeg skriver meg litt fast, og da er det fint å ha noe annet å gjøre for å få det litt på avstand, sier 45-åringen.

En fullsatt sal i Trøndelag Teater var full av forventning da programmet for 2016 ble lagt fram, og applausen runget da Tiller kom på scenen.

Det er ikke satt sammen ei rolleliste for stykket ennå, og datoen for premieren er satt til 2. september neste år. Bandet Motorpsycho skal spille live på alle 38 forestillingene, og det i seg selv er veldig spesielt.


Første møte med teater


– Er du en teaterperson selv?

– Vel, hva skal jeg si. Jeg har ikke vokst opp med teater, jeg var mer en filmperson, og det er jeg fortsatt, sier Tiller.


"Det er ofte konflikter som driver handlinga framover, og det tror jeg egner seg bra som teater.

Carl Frode Tiller

Forfatter

– Husker du første gang du så et teaterstykke?

– Det var vel på gymnaset. Vi var på klassetur i Trondheim og skulle se An-Magritt av Johan Falkberget på Trøndelag Teater. Jeg satt på bakerste rad og laget bråk ei lita stund, så gikk jeg, smiler han.

Selv er han stor fan av Motorpsycho, og at de er med mener han er en stor bonus.

Det er ikke bare Trøndelag Teater som har kontaktet Tiller med et ønske om å få hans tekst i hende. Det Norske Teatret i Oslo har premiere på et stykke skrevet av namsosingen 13. november i år. Det heter «Kven er redd».

Her møter vi en skuespiller som har fått sitt livs rolle, men sliter med frykt for å ikke være god nok til rollen.

– Hva er det med tekstene dine som gjør at du er så populær som forfatter for teater om dagen?

– Jeg tror rett og slett det går på at mine tekster er veldig dramatiske og dramaturgiske. Det er ofte konflikter som driver handlingene framover, og det tror jeg er noe som egner seg bra som teater, mener Tiller.