Vil prise unge ildsjeler

Kjenner du noen unge ildsjeler som fortjener å få ekstra heder og ære? I så fall kan han eller hun bli årets ildsjel i Norge i 2015.

UNGE LEDERE: Mange namdalske ungdommer gikk på lederkurs sist vinter, der dette bildet er hentet fra. Nå skal Idretts-Norge finne en ildsjel under 26 år som skal kåres til Årets ildsjel for 2015. 

arkiv

NAMSOS: – Det er kjempeviktig at namdalingene nå bruker denne muligheten til å vise at det er mange unge ledere og trenere i området. Det er garantert mange som gjør en viktig jobb for frivilligheten, og disse får nå sjansen til å komme fram i lyset, sier Mari-Ann Landsem Melhus, som er idrettsfaglig leder i Nord-Trøndelag Idrettskrets.

Bakgrunnen er at Idretts-Norge nå er på «leting» etter ungdommer opp til 26 år, som har lagt ned en betydelig innsats innen idretten, på leder- eller trenernivå, eller gjennom annen funksjon i sitt lag.


"Det er kjempeviktig at namdalingene viser at det er mange unge ledere og trenere i området.

Mari-Ann Landsem Melhus

Idrettsfaglig leder


Under 26 år

Under den årlige idrettsgallaen i starten av januar, har det hvert år blitt delt ut en ildsjelpris. Denne har uten unntak gått til godt voksne menn og kvinner.

I år blir dette endret.

For nå er det et kriterie at den som skal få prisen skal være under 26 år.

«For å hedre alle de unge frivillige rundt omkring i landet deles «Årets ildsjel 2015» ut til en frivillig ungdomsildsjel under 26 år. Den høythengende prisen deles ut under NRKs direktesending fra idrettsgallaen på Lillehammer lørdag 9. januar.» skriver Norges Idrettsforbund på sin nettside.


Ungdoms-OL

Å vedta at årets ildsjel skal være under 26 år, har også sammenheng med at Ungdoms-OL arrangeres på Lillehammer i februar, og det er i den forbindelse man ønsker ekstra fokus på unge ildsjeler. De 19 fylkesvinnerne fra hver krets får en viktig rolle i forbindelse med den landsomfattende fakkelturneen som avholdes fra 9. januar – 12. februar - i forkant av Ungdoms-OL. De vil i tillegg bli invitert til åpningsseremonien på Lillehammer.

De som ønsker å nominere en kandidat må gjøre dette innen 28. oktober, og dette skjer via idrettsforbundets hjemmesida.

Deretter skal idrettskretsen velge en av kandidatene fra sitt fylke, som går inn i finalefeltet. Til slutt blir det fem finalister, som er med og kjemper om prisen «Årets ildsjel». Disse vil bli profilert på NRK TV.


Det er mange

Landsem Melhus håper idrettslagene benytter denne muligheten til å fronte sine unge ildsjeler.

– Vi som jobber på «kretsen» kjenner jo en del, men det blir spesielt de som er tilknyttet oppgaver i kretsens regi. Men ute i lagene er det så mange flere som gjør en god og ikke minst viktig jobb for idretten. Nå har idretten muligheten til å vise at vi ser hvilken god jobb disse unge ildsjelene gjør, sier hun.

Hun er opptatt av å rekruttere nye ledere og trenere.

– Ja, for det er så viktig. Vi trenger trenere og ledere i alle aldre, og vi trenger nyrekruttering. Vi arrangerer unge lederkurs, men vi ser at det av og til er tungt å få rekruttert deltakere til disse kursene. Derfor er det viktig å synliggjøre de mange som stiller opp og gjør en jobb, sier hun.

Unge ildsjeler


Under idrettsgallaen på Lillehammer 9. januar, skal prisen Årets ildsjel gå til en person under 26 år.

1. - 28. oktober: Alle kan nominere kandidater på idrettsforbundets nettside.

Deretter skal idrettskretsen velge en fylkesfinalist blant de nominerte fra kretsen.

12. november: Juryen for Årets ildsjel velger fem finalister blant de 19 kandidatene fra 19 fylker.

Fra 16. november: Fem finalister får besøk av NRK og en idrettsprofil.

Desember – januar: Folkeavstemning.

9. januar: Prisen deles ut.