Partifellene ble ikke enige om formannskapsplass, en meldte seg ut:

Splid halverte Frp

Både Åge Husby og Dag-Erik Sodeland Thomassen krevde formannskapsplassen Nærøy Frp ble tilbudt. Dermed meldte Thomassen seg ut av partiet og har inngått avtale med Nærøy Ap.

SMILET STIVNET: De to eneste Frp-erne i Nærøy kommunestyre, Åge Husby (til venstre) og Dag Erik Sodeland Thomassen, er ikke lenger partifeller. 

FORNØYD: Ap-leder Lars Fredrik Mørch sier han er glad for å få med Dag-Erik Sodeland Thomassen på laget i kommunestyret. 

arkiv

KOLVEREID: Etterdønningene av valget i Nærøy har altså på langt nær lagt seg. Nylig ble det kjent at SV brøt samarbeidet med den Senterparti-dominerte flertallsgruppa fordi partiet ikke fikk plassen det var lovet i formannskapet. Nå er det altså den valgtekniske samarbeidsavtalen mellom Frp og Venstre som faller fra hverandre etter et internt oppgjør mellom de to Frp-erne som ble valgt inn.

Balansen mellom de to blokkene i Nærøy kommunestyre forrykkes ikke, men det er helt åpent hvem som får den fjerde og siste formannskapsplassen av opposisjonspolitikerne. Her vil den forsmådde SV-representanten Frode Setran bli en aldri så liten joker.


Passerte toppkandidat


Det blir vel ikke helt riktig å kalle det «brann i rosenes leir» når det er Frp. Bakgrunnen for bråket er at partiet inngikk et valgteknisk samarbeid med Venstres ene representant. Med totalt tre representanter kunne de to partiene kreve den siste formannskapsplassen.

Tilbudet gikk til Frp. Problemet var at toppkandidat Åge Husby ble passert av andremann på lista, Dag-Erik Sodeland Thomassen, med totalt 58 personstemmer og slengere under valget. Husby fikk til sammen 36.

– Dette går på at når det er valg, skal det være demokrati. Velgerne sørget for at jeg klatret forbi Åge Husby, og da mener jeg velgerne ønsker meg til den ledige formannskapsplassen, forklarer Sodeland Tomassen.


Ikke internt demokrati?


Det mente imidlertid ikke partiets opprinnelige toppkandidat, og Husby fikk med seg flertallet i et internt partimøte.

– Jeg har visst større støtte blant velgerne enn internt i partiet, sier Thomassen, som nå har meldt seg ut av Frp og inngått et valgteknisk samarbeide med Arbeiderpartiet – som uavhengig representant.

Avtalen gjør at den tidligere Frp-eren kan få den fjerde plassen opposisjonen har i formannskapet, flertallsgruppa har fem.

En ferierende Åge Husby vil ikke gi noen kommentarer i saken. Det vil heller ikke Hans Martin Storø (V). «Joker» Frode Setran (SV) sier partiet hans ikke har landet på hvem det støtter i formannskapsvalget.