Takker flaks og sikker bil for livet

Flaks og en sikker bil reddet livet til harstadmannen Tom Fredrik Hess da det smalt. Høsten er høysesong for elg-påkjørsler, og Nord-Trøndelag er ett av de «farligste» fylkene.

SIKKER: Tom Fredrik Hess er glad for at han kjørte en ny og sikker bil. I bakgrunnen ser vi den døde elgkua.  

GLAD: Tom Fredrik Hess er glad for at han kom seg heim til Harstad med livet i behold.  

arkiv

Namsskogan: Ei augustnatt i Namsskogan nå i høst fikk sjåføren ei diger elgku i front- ruta så brått at han ikke rakk å reagere. Hastigheten på bilen var rundt 80 kilometer i timen.

– Det var nok en kombinasjon av en forholdsvis ny og sikker bil og det faktum at elgen traff litt «heldig», som gjorde at jeg kom uskadet fra kollisjonen, mener Tom Fredrik Hess.


LES OGSÅ:

Viltpåkjørsler har kostet 95 millioner kroner

Nordtrønderske elger er på femteplass i landet når det gjelder fare for trafikkdød. På ti år har elgkollisjoner kostet forsikringsbransjen 95 millioner kroner i Nord-Trøndelag.Han var heldigvis alene i bilen på tur nordover til Harstad etter ferieturen, familien hadde han sendt med fly.

– Og det er jeg glad for, understreker Hess overfor NA.


" Det var nok en kombinasjon av en forholdsvis ny og sikker bil, og det faktum at elgen traff litt «heldig», som gjorde at jeg kom uskadd fra kollisjonen.

Tom Fredrik Hess

Sjåfør


Sjåførlivet ble endret


Skadene på bilen var så omfattende at den ble kondemnert. Da sier det seg selv hvor stor risikoen for tap av menneskeliv hadde vært med full bil. Den dramatiske hendelsen ved 03.30-tida 10. august, like sør for Namsskogan, har endret harstadmannens sjåførvaner. Både på godt og vondt, mener han.


SIKKER: Tom Fredrik Hess er glad for at han kjørte en ny og sikker bil, i bakgrunnen ser vi den døde elgkua. FOTO: Tom Fredrik Hess  Foto: Tom Fredrik Hess

– Jeg er blitt langt mer på vakt og passer grøftekantene nøye for å se om det kommer dyr. Samtidig kan nok det gå ut over fokuset på alle andre viktige forhold du skal passe på i trafikken, sier Hess.

– Er du blitt skremt?

– Både ja og nei, jeg er nok blitt litt mer anspent når jeg kjører bil, jeg følger ekstra nøye med.


Høsten desidert verst


Harstadmannen forteller at var ganske lyst den natta elgpåkjørselen skjedde. Men elgkua kom så brått at han ikke rakk å tråkke på bremsepedalen.


" Jeg er blitt langt mer på vakt og passer grøfte- kantene nøye for å se om det kommer dyr.

Tom Fredrik Hess

Sjåfør


– Det har vært nære på kollisjoner med dyr også tidligere, men jeg har aldri opplevd noe sånt som dette, påpeker sjåføren.

Han tok selv en rekke bilder av de omfattende skadene på bilen etter kollisjonen. Hess mener elgkua sannsynligvis var død før den traff asfalten igjen.


SIKKER: Tom Fredrik Hess er glad for at han kjørte en ny og sikker bil, i bakgrunnen ser vi den døde elgkua. FOTO: Tom Fredrik Hess  Foto: Tom Fredrik Hess

 

– Bildene viser hvilke enorme krefter som var i sving. Jeg vil på det sterkeste advare andre sjåfører mot at elg og andre dyr kan komme brått ut i vegbanen, spesielt nå på høsten. Dette var skremmende, sier Tom Fredrik Hess.

Statistikken bekrefter at en av tre elgkollisjoner skjer i årets tre siste måneder.