Trønderockdebatten

TEGNING: KNUT HØIHJELLE 

arkiv

Det har virkelig rocket i Trøndelag og resten av landet den siste uka, etter at teaterregissør Nina Wester fra Namsos slapp et hjertesukk på Facebook om trønderrocken og Verdal teaterlags oppsetning av musikalen Levva Livet, basert på Åge Aleksandersens tekster. Debatten tok av etter at Trønder-Avisa fikk Bjarne Brøndbo og en rekke andre kulturaktører på banen. Deretter har beskyldninger og påstander haglet også i Adresseavisen og i VG.

Det er prisverdig med engasjement og temperatur i en kulturdebatt. At noen som kan se Trøndelag fra utsiden våger å kaste ut en brannfakkel eller to er bare sunt. Dessverre er det også kommet både trusler og hatske uttalelser mot Wester. Det er ikke akseptabelt, uansett hvor uenig en kan bli.

Debatten er også blitt preget av at mange ser ut til å snakke forbi hverandre og hva saken handler om, uten nødvendigvis å kjenne fakta. Det er også komplisert ved at debatten sauser sammen trøndersk kultur og identitet, statlig finansiering og Rock City, ispedd kjønnsdebatt.

I NA mener vi det er viktig å bygge stolthet og identitet rundt kulturhistorien som kommer fra Namdalen. Det dreier seg ikke bare om trønderrock. Vi har kulturutøvere i ypperste nasjonale klasse både innen dans, klassisk musikk og andre musikksjangere- og teater. Men historien om musikken som oppsto i blandingen av etterkrigstid og arbeiderkultur, med sterk innflytelse fra utlandet, er en historie som gir gjenklang både andre steder i Norge, og i verden forøvrig.

Få andre kunstnere har tolket samfunnsutviklingen i Norge de siste 40 årene tettere enn Åge Aleksandersen. Derfor gir hans tekster gjenklang like mye i Østfold og Nord-Norge som i Namsos. Det samme gjelder D.D.E.

Derfor bærer det galt avgårde å blande sammen det at noen vil tolke disse tekstene i teatralsk sammenheng med Rock City og nedleggelse av sjukeheimsplasser. Når noen i en debatt på NRK Trøndelag også later til å tro at det er trønderrocken med Åge og D.D.E. som har fått bevilget statlige penger via Rock City, er det behov for å trekke pusten og ta en faktasjekk.

Åge Aleksandersen har trolig rett når han på sin egen Facebook-side sier han kunne ha utvekslet meninger og møttes til en frisk debatt med Wester. Det kunne vært oppklarende.