Rekordstor dåp i Ranem kirke

Aldri før har det blitt døpt så mange

Søndag var det stor aktivitet i Ranem kirke. Med hele sju dåpsbarn var det trangt om plassen oppe ved alteret.

Stor dåp: Fra venstre: Stig Olav og Lisbeth Barlien med datteren Tiril. Sønnen Ariel står helt til venstre. Ann Karin Moe og Svenn Arve Kvernvik med datteren Rebecka Kvernvik Moa, sokneprest Mark Akali, Hilde Hegland og Mathias Lian med datteren Emilie Hegland Lian, Øivind Skaret og Panrutai Somyunpon med datteren Emilie Alice og sønnen Nattaphong, Maria Kværnø Pedersen og André Bladimir Green med datteren Gabriele Kvernø Green, Hege Kjøglum og Robert Bratberg med sønnen Julian Kjøglum Bratberg og datteren Leah Mathilde. 

arkiv

OVERHALLA: – Det har så vidt jeg kan huske aldri blitt døpt så mange på samme dag i Ranem kirke, forteller kirketjener Arild Eindride Estensen.

Med sju dåpsbarn og tilhørende familie skulle man tro at kirka i utgangspunktet skulle være full, men da det i tillegg var lagt opp til utdeling av fireårsbok var det ikke én eneste sitteplass å oppdrive da kirkeklokkene ringte i gang familiegudstjenesten.

– Det gikk slag i slag, ler sokneprest, Mark Akali.

Han er til vanlig prest i Namsos, men i sokneprest Anders Hammers fravær var det opp til Akali å ønske sju nye barn velkommen til menigheten.

Gledelig

– Selv om det var litt mye å holde styr på, er det gledelig å se at det er hele sju dåpsbarn i ei tid hvor kirka opplever en nedgang i dåper. Her ser vi at tradisjonene fortsatt har feste hos noen. Kanskje kan trenden begynne å snu, men det er i hvert fall fint at vi i kirka kan legge det opp til den festen det ble i dag, smiler Akali etter dåpen.

– Er det noen regler for hvor mange som kan døpes på samme dag?

– Nei, ikke som vi vet, sier Akali.

– Har du noen gang døpt så mange samtidig?

– Ja. Én gang tidligere, i Namsos. Nå fikk jeg forberedt foreldrene under dåpssamtalene hvordan ting skulle gjøres, og jeg synes det hele gikk bare godt.

Med sju barn som skulle ønskes velkommen til kirka måtte andre lokaler tas i bruk da dåpskjole skulle på og de siste forberedelsene skulle gjennomføres. Flerbrukshuset på andre siden av vegen for kirka ble brukt som bytterom.

Ei av dem som hadde plottet inn 18.10.2015 som dåpsdag for barnet sitt var Ann Karin Moa. Dattera skulle få navnet Rebecka.

– Det var helt tilfeldig at det ble denne dagen, men jeg tror det kommer til å gå bare greit, fortalte hun før dåpen var i gang.

– Jeg har aldri døp et barn før, så jeg aner jo ikke hvordan det skal være. Med så mange barn må vi nesten regne med at det vil bli vanskelig å høre hva presten sier, ler hun.

Selv om kirka var full av unger i alle aldre, var det overraskende stille. Alle dåpsbarna var av den stille sorten.

– Rebecka er begynt å bli såpass stor at hun bare følger med på ting rundt seg og på folk. Tidligere var vi i en liten periode med skepsis. Så jeg er ganske spent på hvordan det vil gå, smiler Moa.

Slipper å klippe håret

Nattaphong (11) var den eldste av dåpsbarna denne dagen. Opprinnelig kommer han fra Thailand, men har bodd i Norge i snart fem år.

– Jeg både gruer meg og gleder meg litt til dåpen, fortalte han kun minutter før han skulle opp ved alteret.

– I Thailand er det vanlig at guttene blir munker. De har ikke noen form for dåp, men noe liknende det vi ferier som konfirmasjon. Da skal de bo i et tempel i mer enn 20 dager. De spiser ikke middag, bare frokost og lunsj. Så må de klippe av alt håret, forklarer stepappa Øivind Skaret

– Det slipper jeg nå, sier Nattaphong med et lite smil.

Med seg opp til døpefonten hadde Nuttaphong søsteren Emilie Alice, som også skulle døpes denne søndagen.