Bor heime hos mor og far mens hun satser for fullt på skikarrieren

– Mine viktigste støttespillere

Ane Appelkvist Stenseth satser for fullt på en skikarriere – med god støtte av mamma og pappa.

VED SIN SIDE: Bendy Appelkvist og Åge Stenseth gir Ane Appelkvist Stenseth den nødvendige hjelpa hun føler hun trenger for å konsentrere seg best mulig om å bli raskest i skisporet. FOTO: Svein-Tore Hovd 

arkiv

GRONG: De er sjåfører. De er trenere. De er støttespillere. De er motivatorer. Foreldre har, og har alltid vært, en viktig brikke i puslespillet idrett.

For skiløper Ane Appelkvist Stenseth fra Grong har mamma Bendy Appelkvist og pappa Åge Stenseth alltid stilt opp når hun har hatt behov. Og grongjenta mener foreldrene skal ha mye av æren for at hun i dag kan satse for fullt på skikarrieren.

– Foreldrene er de viktigste støttespillerne du kan ha i idretten. Mamma og pappa har alltid stilt opp - og stiller fortsatt opp. De har vært veldig, veldig viktige for at jeg i det hele tatt har kunnet satse på skikarrieren min, sier Appelkvist som nå bor heime hos mor og far i Grong etter å ha avsluttet fire år på Steinkjer videregående skole - og nyter godt av servicen i barndomsheimen.

– Nå har jeg både vaskehjelp og kokk, smiler Stenseth før hun følger opp.

Kritisk med støtte

– Det er krevende å satse på idrett, og du er avhengig av å ha noen i bakhånd som støtter opp under det du gjør. Mine foreldre har stor forståelse for det jeg driver med, og den viktigheten skal man ikke kimse med, sier Stenseth som nettopp har avsluttet ei to uker lang kretslagssamling i Torsby.

– Med god støtte heimefra gleder jeg meg virkelig til sesongstart. Formen begynner å bli bedre - og jeg ser fram til konkurransestart, sier 20-åringen.

Og gleden av å være i aktivitet, har Ane Appelkvist Stenseth fått innprentet siden hun var lita, ifølge mamma Bendy Appelkvist.

Bendy mener det er foreldres ansvar å tilrettelegge for at barna får en sunn og aktiv livsstil.

– Foreldreengasjement i idretten er så viktig på flere plan. Jeg mener det er foreldrenes ansvar å selge inn aktiviteter som skaper et sunt og positivt forhold til aktivitet. Du kan ikke belage deg på at skolen eller idrettslag tar det ansvaret, sier Appelkvist.

– Delta i aktiviteten

Hun tror mange foreldre kvier seg for å stille krav til barna sine - og selv delta i aktiviteten.

– Jeg tror ikke det hjelper å snakke om det - jeg tror du må vise hva du mener i praksis. Bli med barna ut på turer, bli med ut og lek - vis dem viktigheten med å være i aktivitet, sier Appelkvist som ser tilbake på tida som «drosjesjåfør» for barna Rut og Ane som en tid for gode samtaler - ikke kjedelige og lange kjøreturer.

– Vi kjørte to ganger til Steinkjer på trening med Rut i uka - og to ganger til Høylandet med Ane. I stedet for å tenke at det er en plikt, benytt anledninga til å snakke med barna dine. Det er kanskje enklere å komme inn i hodet på barna i en slik sammenheng, enn for eksempel rundt middagsbordet. Spør om venner, spør om skole, gjør kjøreturene til en arena for den gode samtalen, sier Appelkvist som bevisst ledet døtrene Ane og Rut inn i idrettens verden med tanke på verdiene hun visste de ville få med seg.

– I idretten lærer du viktige verdier du har bruk for senere i livet. Hvordan du takler motgang, lære seg å se andre, lære seg viktigheten av å stå på selv om ting butter imot, sier Appelkvist.