Gir en dag til inntekt for andre

Operasjon Dagsverk (OD) er en årlig aksjon som gir elever mulighet til å gi en dag av egen utdanning til inntekt for at også andre skal kunne komme seg fram i livet.
arkiv

GRONG: Det er snart tid for den årlige OD-aksjonen, der norske ungdommer skal arbeide en dag der lønna går til et prosjekt norske elever selv har valgt ut. 

-Pengene etter årets aksjon skal gå til Amnesty International Norge og deres arbeid for seksuelle og reproduktive rettigheter i Chile, Argentina og Peru, sier Connie Sandvik, elevrådsleder og leder i OD-komitéen på Grong Videregående skole.

Får ikke prevensjon

Alle har rett over egen kropp, men ungdommer i Chile, Argentina og Peru opplever at de ikke får prevensjon, nødvendig opplæring eller helsetjenester i tillegg til at deres rettighet over egen kropp ikke blir respektert.

-I år blir det fokus på at enhver seksuell handling, graviditet og fødsler skal være frivillige og ønsket.

Målet for prosjektet er at ungdommer kan bli bedre i stand til å ta gode valg etter å ha fått kunnskap om egne rettigheter.

-Derfor er det så utrolig viktig at vi kan bruke én dag av utdanningen vår på at livet til noen andre bli bedre, sier Sandvik.Sørger for å informere

På Grong Videregående skole har det blitt laget en egen OD-komité som blant annet sørger for å informere om årets aksjon og få en oversikt over planene elevene har for selve OD-dagen.

-OD i fjord gikk kjempebra, og nesten alle på skolen fant seg jobb for denne dagen. Jeg håper selvsagt at engasjementet er like bra i år, forteller Sandvik.

Sandvik oppfordrer alle slags bedrifter til å ta imot elever på OD-dagen.

-Vi i Norge har det generelt skikkelig bra, og OD-aksjonen gir oss mulighet til å hjelpe de som ikke er like heldige som oss selv, sier Sandvik.