Oppryddinga pågår fortsatt etter flommen i Grong

Lang kø – eller utedo

Dokøa blir fort lang når mer enn hundre jenter ved Grong videregående velger å dele en do.

VENT PÅ TUR: Aina Oline Lone (fra venstre), Katrine Okstad Løkvoll, Karianne Olsen, Amalie Grongstad Steinkjer og Julie Kaldal er noen av jentene som velger å bruke toalettet i biblioteket. Alternativet er å gå ut og bruke det provisoriske toalettet der.Foto: Bjørn Tore Ness 

God plass: Og ingen ventetid når Markus Stuenes må en tur på do. Men ut i det sure været må han. 

Hull i gulvet: Det er alt som er igjen av handikaptoalettet i underetasjen. Rektor Anne Birgitte Steinsli Sklet (til høyre) sammen med vaktmesterne Ann Hege Mjøsund og Jan Ragnar Forsbakk. 

arkiv

GRONG: Etter at uværet «Roar» herjet i Midt-Norge for snart fire uker siden, har nesten halvparten av skolens toaletter vært ute av drift.

– Åtte av 18 toaletter fungerer ikke etter flommen. Og det er så å si alle elevtoalettene våre, forteller rektor Anne Birgitte Steinsli Sklet ved Grong videregående skole.

Sammen med vaktmesterne Ann Hege Mjøsund og Jan Ragnar Forsbakk viser hun rundt i skolens underetasje hvor kloakken fredag 2. oktober flommet opp fra avløpsrørene og utover gulvene. Så ille var det at elevene ble sendt heim og fikk starte høstferien noen timer tidligere enn beregnet.

– Vi var egentlig «skitheldige» at det var høstferie uka etter flommen. For da vi kom hit på lørdagen, luktet det kvalmt, sier rektoren.

Med en elevtom skole fikk de derfor mulighet til å rydde, vaske, kaste og sette i gang å tørke opp lokalene før elevene kom tilbake, samt bestilt en utedo.

Ingen klager

– Utedoen er i toppklasse, innlagt varmtvann har den også, skryter rektoren og røper at de også der hadde en smule flaks.

– Det var omtrent ingen slike ledige i hele landet, men Ramirent i Trondheim kunne levere på torsdagen, forteller hun.

– Og så kom de med den allerede på onsdagen, legger vaktmester Mjøsund til.

– Jeg synes oppryddingsarbeidet går veldig lite ut over skolehverdagen. Jeg har heller ikke fått noen klager på toalettforholdene, men dere får spørre elevene selv om hva de synes, sier rektor Sklet.

Ut av den blå metallcontaineren kommer Markus Stuenes. 15-åringen fra Lierne går første året elektro, og synes utedoen fungerer fint.

Jentene bruker innedo

– For oss som har undervisning i underetasjen, er dette bedre enn å gå helt opp. Og doene er helt greie, sier han.

«Helt opp» møter vi Aina Oline Lone, Katrine Okstad Løkvoll, Karianne Olsen og Amalie Grongstad Steinkjer. Jentene kan fortelle at de aldri bruker utedoen.

– Jeg har vært der en gang. Det er lettere å gå bort til biblioteket, forteller Aina.

De tar oss med dit for å vise det som har blitt skolens jentedo.

– Den er veldig liten, forteller de.

– Så man kan ikke gå på do sammen?

– Nei. I tillegg blir det en del kø.

Rektor opplyser at skolen har som mål at toalettene skal være klare til bruk igjen før jul.