Krasj til millioner

Sist førjulsvinter var det i snitt to-tre krasj daglig i Namdalen. Forsikringsbransjen måtte ut med nesten fire millioner kroner.

KRASJ: Sommerdekk på glatta kan gi forsikringssmell. Bytt til vinterdekk i tide, råder forsikringsbransjen. FOTO: GJENSIDIGE 

arkiv

NAMSOS: Lørdag 31. oktober er fristen for å sette på vinterdekkene.

– Vi ser dessverre hvert år at alt for mange venter for lenge før de setter på vinterdekkene. Det kan gi smell både på bilen og forsikringa, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

– Bytt til vinterdekk før det er for sent, legger han til.

Nær fire mill.

Sist førjulsvinter – oktober til desember – ble det meldt inn 237 bilskader til en prislapp på nesten fire millioner kroner til forsikringsbransjen basert i Namsos. I snitt vil det si to til tre store og små ulykker daglig.

– Det ser ut til at vi etter mange måneder med bar asfalt trenger tilvenning til vinterføret igjen. Vær ekstra oppmerksom på nattefrost og når snøen kommer, sier informasjonssjefen.

Beregninger Gjensidige har gjort viser at antall skader dobler seg i perioder med dårlig vær på vinteren. Første dagen med skikkelig snøfall er et typisk eksempel på dette.

– Mange har en uvane med å vente for lenge med dekkskiftet. Det er du som sjåfør som har ansvaret for at bilen du kjører er riktig skodd, sier Pål Rune Eklo.

Kan tape alt

– Sommerdekk på vinterføre kan resultere i redusert erstatninga med mange tusen kroner dersom uhellet skulle være ute, sier Eklo.

Det finnes flere eksempler der kunder har kjørt med slitte sommerdekk på glatta og fått 100 prosent avslag når skaden skal gjøres opp.

– Med nye dekk vil sikkerheten og kjøreopplevelsen bli mye bedre. Vær sikker på at dekkene dine er innenfor kravene, hvis ikke er det på tide å spandere på seg nye vinterdekk, sier Eklo.

Han viser til eksempler på avkortning på erstatninga:

■ Glatt, 20 km/t, 5 cm snø, sommerdekk, utbetalt ca. 90.000 kroner, avkortning på 25.000 kroner. Kunden sier han testet føret før kjøring og at det ikke var spesielt glatt. Hendelsesforløp sier det motsatte.

■ Meget glatt 30 km/t, skarp sving, sommerdekk, utbetalt ca 65.000 kroner, avkortning 30.000 kroner. Forhold skjerpende, lokalkunnskap.

■Meget glatt 10-20 km/t sommerdekk, utbetalt ca. 60.000 kroner, avkortning 25.000 kroner. Frøs på da kunden skulle reise heim fra hytta. Bilen helt ute av kontroll og skled inn i to parkerte biler på hver sin side av vegen.