22 år siden flyulykka på Berg i Overhalla

Furua som reddet liv

Det som i dag kun er en forvitret knekt furustamme kan ha reddet livet til mange av passasjerene en sein oktoberkveld for 22 år siden.

NYTT SKILT: Arnsten Berg (fra venstre), Georg Bondø og Arne Flaat satte fredag opp et nytt skilt ved turvegen fra Berg til Koltjønnhytta. Det viser hvor Widerøeflyet traff ei furu og fikk revet av den høyre vingen før det gikk i bakken. Kursendringa som følge av smellet kan ha bidratt til at flere overlevde ulykka som kostet seks mennesker livet. FOTO: BJØRn TORE NESS 

BAUTA: Arne Flaat og Georg Bondø ved minnebautaen på Berg. På plaketten står navnene på de seks omkomne. 

FORVITRET: Georg Bondø og Arne Flaat ved de forvitrede restene av furua som rev vingen av flyet. 

arkiv

BERG: – Jeg er overbevist om at den furua vi traff slik at vingen ble slått av, ble helt avgjørende for at ikke flere omkom den kvelden, sier Arne Flaat som overlevde flystyrten 27. oktober 1993.

Vi står på turvegen som går inn til Koltjønnhytta ved minnebautaen på Berg. Georg Bondø (88) som også var med i flyet ulykkeskvelden leser de seks navnene på plaketten.

Ble stående og prate

– Arne (Flaat) reddet livet mitt ved at han stanset meg på veg inn i flyet og vi ble stående og prate, sier Bondø.

Dermed fikk han ikke sin faste plass den kvelden. Seteplanen viser at de to pilotene og de fire som satt fremst langs vindusrekka på høyre side i flyet omkom.

– Jeg pleide alltid å sitte på tredje rekke på høyresida når jeg fløy, og han som satt i det setet den kvelden døde, sier Bondø stille.

Etter styrten satt Bondø fortsatt fastspent i setet, i skogen utenfor flyet, med en del av ramma fra flyvinduet tredd over halsen.

Furua tok vingen

På den andre siden av turvegen ved bautaen kan man fortsett se sporene og merkene etter flyhjulene i myra.

Flaat har tatt med seg et nytt skilt han har fått laget, som de skal sette opp 50 meter lenger borti vegen. Der går et tråkk inn i skogen til en trestamme som snart faller ned. Restene av furua som tok vingen.

– Jeg har jo fortalt dette mange ganger, men denne tegninga viser hva som sannsynligvis skjedde de siste sekundene før vi gikk i bakken, sier Flaat.

Med seg til å montere skiltet har de Arnstein Berg som bor på gården Berg like ved. Han var 15 år i 1993 og den første som kom på ulykkesstedet.

– Husker du hva som skjedde, smiler Flaat.

– Du ropte og spurte hvor dere var, sier Berg. Deretter begynte ting å skje raskt.