Silje lever av å spille poker

Månedslønna avhenger av om Silje Nilsen har gode eller dårlige kort på hånda. 24-åringen fra Namsos livnærer seg som pokerspiller.

Går all in: Silje Nilsen satser alt på å lykkes ved pokerbordet. 24-åringen fra Namsos lever av å spille kort, og i helga spiller hun på heimebane i Trondheim under den regionale kvalifiseringsturneringa til historiens første norgesmesterskap på norsk jord.foto: privat 

factbox
arkivTilfeldig start. For åtte år siden havnet Silje tilfeldigvis på et vorspiel hvor det ble spilt poker. Ungjenta stakk av med potta.

– Etter det ble det gradvis mer og mer interesse rundt poker. Jeg reiste rundt og møtte mange herlige mennesker som hadde poker både som hobby og jobb. Pokeren ble mer seriøs for meg etter at jeg flytta til Trondheim for fem år siden. Det er et stort og herlig pokermiljø her, sier namsosingen.

På farta. Og mens jevnaldrende enten studerer eller jobber, er hverdagen som pokerspiller noe annerledes.

– Siden jeg lever av å reise rundt og spille poker, gjør jeg egentlig veldig lite annet enn spise, sove, reise, spille. Jeg har bare enkel studiespesialisering som utdanning. Jeg klarer aldri å bestemme meg for et yrke som kommer til å holde interessen min, slik poker gjør.

– Er det mye penger å hente i dette gamet?

– Ja, men du har aldri noen garanti for at du kommer heim med lomma full av penger. Det er dessverre slik at uansett hvor god du er, så er det en liten del flaks i spillet. Den kan det være vondt å være på feil side av. Men jeg drives også av konkurranseinstinktet og det at poker er så komplekst og vanskelig spill. Spillere blir aldri ferdig utlært. Og så får du en stor mestringsfølelse når du vinner, selvfølgelig.

Fakta:


Fra Vegas. Gamblingens hovedstad Las Vegas er ikke uventet Siljes favorittby.

– Jeg stortrives der! Men jeg elsker også Dublin når NM i poker avvikles der. Det er absolutt en av de største opplevelsene i året for en norsk pokerspiller, sier Silje.

Ettersom poker har vært forbudt i Norge, har landets fremste spillere dratt utenlands for å gjøre opp om NM-tittel, heder, ære – og en god slump premiepenger.

Fra 1. januar 2015 ble loven endret, slik at du kan spille poker sammen med venner i det private hjem.

Lotteritilsynet kan også gi tillatelse til organisasjoner om å arrangere et årlig norgesmesterskap med tilhørende kvalifi- seringsturneringer innenlands.

Konsentrert: – Poker er et komplekst og vanskelig spill, sier Silje. 

 

Til Trondheim. Lovendringa gjør at Silje i helga kan delta i NM-kvalik – i heimbyen Trondheim – helt lovlig.

– Det er spennende at Norge endelig får åpnet øyene for spillet, og sakte, men sikkert innser at det ikke er et lykkespill. For min del kommer NM i Dublin alltid til å være selve NM, men det er absolutt bra at det nå er lovlig å ha det på heimebane, sier Silje som ikke har forberedt seg spesielt til helga.

– Jeg tar det litt som det kommer. Men å bli en av de første norgesmesterne i poker på norsk jord, hadde vært veldig stort!

Familien støtter. Siljes utradisjonelle yrkesvalg ville nok fått enkelte voksne til å steile. Men så langt opplever 24-åringen kun støtte fra sine nærmeste.

– Familien min synes det er veldig spennende, og er min største heiagjeng når jeg er ute og reiser. Lillesøstera mi på ni år er veldig stolt av storesøster når jeg kommer heim fra en vellykket reise. Og mamma er absolutt min største fan!

– Hva kreves av en god pokerspiller?

– Det kreves tid, og veldig mye trening. Du må lære deg forskjellige spill, spillestiler og ikke minst justere spillestilen like fort som resten av pokerverden. Det kreves veldig mye interesse for å sette seg inn i alt. Hvem bløffer? Hvem spiller tight? Ser du ulike mønstre? Samtidig som du må passe på deg selv; væremåte, puls, størrelse på innsats og prat. Tålmodighet og inspirasjon fra venner og kjente i miljøet er viktig, sier 24-åringen.

Kjenner Northug. Selv om poker helt fram til i år har vært forbudt i Norge, har det vokst fram flere profilerte pokerspillere. En av dem er skistjerna Petter Northug.

– He he, ja. Jeg kjenner Petter godt, forteller Silje.

– Hvordan vil du vurdere hans kvalifikasjoner?

– Vi har spilt sammen mange ganger tidligere, og han er blitt en veldig god og farlig pokerspiller å ha rundt bordet.

Men mosvikingen er ikke et forbilde for pokerspilleren Silje. Det er andre personer hun setter høyt, som har inspirert henne og vært til hjelp for sin egen utvikling.

– Både Daniel Negreanu og Daniel Colman er flotte personer jeg leser mye om. Negreanu er forbilde for måten han framstiller poker på, og Colman har en unik og fantastisk poker-cv. Jeg er for det meste selvlært, men jeg har lært masse av venner i poker- miljøet i Trondheim, Oslo og utlandet. Dessuten er kjæresten min norgesmester i poker, og jeg lærer veldig mye av ham.

Spennende hobby. Selv om Silje stortrives som pokerspiller, er hun forsiktig med å anbefale det til andre.

– Det er veldig tidkrevende og et vanskelig spill å mestre. Men det er en veldig spennende jobb eller hobby, så om man har ståpåvilje og nok tid, anbefaler jeg å lese noen bøker og se videoer som ligger ute på nett.