Suksessgrynder: – Lierne trenger arbeidsplasser, ikke utredninger

Advarer mot konsulentbruk

Det lefse- og fiskegrynder John Helge Inderdal frykter aller mest, er at Liernes omstillingsmillioner blir skuslet bort på rådyre konsulenter.

Skeptisk: John Helge Inderdal har lite til overs for konsulenter som leverer dyre utredninger, men få eller ingen konkrete resultat. 

Én JOBB: Jan Tore Sanner forventer kun nye arbeidsplasser etter at han har bidratt med 30 millioner til Lierne. Her handler han sjokolade av Bjørnar Holand hos Englagaard sjokoladefabrikk. 

arkiv

LIERNE: Forrige uke avslørte NRK at Telemark fylkeskommune i 2013 tegnet kontrakt verdt seks millioner kroner med konsulentbedriften First House.

Målet er at det skal skapes nye arbeidsplasser i fylket, men det eneste konkrete som er kommet ut av samarbeidet så langt, er pinlige presseoppslag.

Ingen arbeidsplasser er skapt, men First House har likevel sendt fylkeskommunen ekstraregninger på blant annet dyre middager, pølser og softis med strø.

Og selv om man kan le av det, mener Inderdal at historien fra Telemark viser hvilken felle omstillingsprosjektet i Lierne risikerer å gå i.

– Styr for all del unna konsulenter. Lierne trenger arbeidsplasser, ikke utredninger. Min erfaring med konsulenter er at det blir dyrt uten å gi resultater, sa Inderdal da han var med på pangstarten av omstillingsprosjektet for to uker siden.

Overfor NA utdyper han spissformuleringa.

– Handler om å våge

– Jeg har gang på gang sett at det brukes store penger på utredninger som ender opp i null og niks. Omstillingsprosjektet vil få masse sånne tilbud. Det vil høres fint ut, men mest sannsynlig ikke bidra til det som er prosjektets eneste oppgave: Å skaffe 130 nye arbeidsplasser i Lierne, sier Inderdal.

Selv har han styrt unna konsulenter så godt han kan.

– Jeg brukte en næringskonsulent tidlig på 90-tallet en gang. Etter det har jeg ansatt den kompetansen jeg har hatt behov for, sier Inderdal som mener konsulenter ofte ikke har det som skal til i en oppstartsfase.

– Å skape arbeidsplasser handler om å våge og så jobbe knallhardt. Og det er i møte med markedet man finner ut om det fungerer. Det er knalltøft, og jeg skjønner mange ikke tør og i stedet bruker tid på å utrede og utrede.

– Problemet er bare at det ikke kommer noen verdi- skaping ut av disse utredningene, legger han til.

Mektig alliert

Omstillingsprosjektet er satt i gang etter at lefsebakeriet ble lagt ned i sommer. Over seks år skal det brukes 60 millioner kroner på å skape 130 nye arbeidsplasser.

Halvparten av pengene kommer fra staten, mens resten kommer fra kommune og fylke. Og Inderdal har nok en nær og mektig alliert dersom konsulentbruken i prosjektet kommer på Telemark-nivå.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) var den som offisielt åpnet omstillingsprosjektet. Han har hele tida vært klokkeklar på at staten kun har ei forventning til det arbeidet som settes i gang i kommunen: Nemlig at det skapes arbeidsplasser.

– Dette må ikke bli nok et prosjekt man får inntrykk av foregår kun for prosjektets skyld, sier Inderdal.