De vokter vindmølla

Etter at General Electric la ned fabrikken som produserte ScanWind vindmøllene på Hundhammerfjellet, forsvant delelager og mye kunnskap. Det som står igjen er en gjeng dedikerte energioperatører som mot alle odds holder vindmøllene i gang.

LUFTIG JOBB: Langt oppe i de 90 meter høye vindmøllene på Hundhammerfjellet har disse karene sin jobb. Fra venstre: Tom Erling Önnerback, Geir Håvard Moen og Espen Moen. 

INN I KULA: En viktig del av vedlikeholdet av vindmøllene på Hundhammerfjellet skjer i ute i navet som holder bladene sammen. For å komme dit må man smyge og åle seg fram. Under oss er det knapt to centimeter med glassfiber og et fall på 90 meter. 

VEDLIKEHOLD: Tom Erling Önnerback vedlikeholder generatoren. 

STÅR PÅ VINDMØLLEBLADET: Geir Håvard Moen og Espen Moen står faktisk på enden av vindmøllebladet. 

SMØRER BLADFESTENE: Espen Moen inne i den kula som holder bladene på vindmølla. 

DAGENS OPPGAVER: Espen Moen med boka som beskriver servicer som de skal gjøre på vindmøllene. Men boka inneholder lite om feilretting når noe uforutsett skjer. Da må de som jobber der stole på seg selv. 

arkiv

NÆRØY: Vindmøllene på Hundhammerfjellet er en del av en forsøkspark. En av oppgavene var å prøve ut de norske vindturbinene fra ScanWind.

– Det sier seg selv at selv om dette er gode turbiner fullstappet med nye og kreative løsninger, er og blir dette en forsøkspark med de utfordringer dette innebærer, sier leder for Team Ytre Namdal i NTE Energi, Inge Hestad.

Det betyr at det fra starten har vært en del tekniske utfordringer.

– Bedre ble det ikke etter at General Electric (GE) kjøpte ScanWind i 2009. De hadde nok ambisjoner om å utvikle ScanWind videre, men plutselig snudde ledelsen og la ned hele fabrikken og utviklings- divisjonen, sier Hestad.

Overtok alt selv

Da ScanWind var borte, var fagmiljøet som utviklet vind- møllene borte. Det samme var tilgangen på deler.

– Mye av de delene som er brukt er hyllevare og lett å få ta i. Men mye er laget spesielt for disse turbinene. Det er ei utfordring for oss som skal holde dem i drift.

Men gjengen med kunnskapsrike og kreative energi- operatører på Hundhammerfjellet har mot alle odds klart å holde flesteparten av turbinene i gang.

– I år vil vi sannsynligvis produsere mellom 60 og 70 GWh med miljøvennlig kraft på Hundhammerfjellet. Det betyr at vindmøllene går minst like mye nå som den dagen de ble montert. Det er det denne gjengen på fem mann som jobber her sin fortjeneste. De finner løsninger og fikser det meste. I tillegg er de veldig gode på vedlikehold, sier Hestad.

Først til mølla

NA fikk være med energioperatørene på jobb opp i ei av møllene.

– Vi holder nå på med en årsservice på ei av møllene. Det er en omfattende runde der vi sjekker, smører og justerer det aller meste, forteller Geir Håvard Moen på tur opp i heisen som går inne i mølla.

Han og kollega Espen Moen holdt denne dagen på å smøre inne i den kula som holder de tre vindmøllebladene.

Ei lita luke ble åpnet i sida på selve maskinhuset, og vi delvis krøp og delvis ålet oss framover i glassfiberkoppen som dekker det som er av utstyr i navet.

– Det er nå litt i underkant av to centimeter med glassfiber under oss. Under der igjen er det 90 meter ned til bakken... sier Espen når vi entrer selve kula der alt av mekanikk som styrer bladene ligger. Der var det tannhjul, motorer, styringsskap og følere av forskjellig slag. Alt skal smøres, etterses og justeres.

– Det som er moro med denne jobben er variasjonen. Vi jobber med høyspent strøm, lavspent strøm, elektroniske styringer og mekanikk. Alt dette må fungere sammen for at vindmøllene skal virke, sier Tom Erling Önnerback som denne dagen sto for vedlikeholdet av den 80 tonn tunge generatoren i turbinhuset.