Namsosfotografer med praktbok om Børgefjell

De to kjente naturfotografene Kjartan Trana og Steinar Johansen har brukt fem år på å lage ei praktbok om Børgefjell som med tekst og foto fanger både stemninga, naturen og historien til fjellmassivet. I veldig mange år framover vil denne boka stå som den ultimate guiden til Norges andre nasjonalpark.

DER VÆRET SKIFTER: Mye av Børgefjell ligger høyt over havet. Det betyr at været kan bli en utfordring hvis man ikke er forberedt. 

MENNESKENE I BØRGEFJELL: Folk og Børgefjell hører sammen. Det er uberørt natur, men samtidig er det brukt natur. Og det viser blant annet dette bildet. 

arkiv

NAMSOS: – For meg har Børgefjell alltid ligget der som et område som har festet seg. Det er det tøffeste, artigste, villeste og ikke minst det mest sagnomsuste vi har, sier Kjartan Trana – som i dag kommer ut med i fantastisk praktbok om fjellmassivet innerst i Namdalen i samarbeid med Steinar Johansen.


SPESIALTILBUD TIL NA-ABONNENTER - KLIKK HER OG FÅ BOKA HEIM TIL DEG MED AVISBUDET

Dette er fjerde gang de to har slått seg sammen om et bokprosjekt.

– Jeg har nok visst i veldig mange år at det kom til å bli ei bok av denne typen om Børgefjell. Egentlig merkelig at ingen andre har gjort det før oss, sier Steinar.

DET STORSLÅTTE: De to fotografene har gjort mye for å vise det storslåtte i Børgefjell. 

 

Bøker om Børgefjell finnes det imidlertid flere av. Blant andre boka som Guttorm Hansen skrev som ei kjærlighetserklæring til nasjonalparken, og som de to fotografene glatt innrømmer har ligget i bakhodet hele tida mens de har jobbet med sin bok.

Men de bøkene som har vært utgitt før er ikke av den kategori som de to namsosfotografene nå presenterer. Dette har blitt ei vakker skildring i ord og bilder fra nasjonalparken.

– I tillegg har vi fått med masse faktainformasjon om turer, områder og ikke minst historien til dette området, sier Kjartan.«Jeg har nok visst i veldig mange år at det kom til å bli ei bok av denne typen om Børgefjell. Egentlig merkelig at ingen andre har gjort det før oss.»

Steinar Johansen,
naturfotografSAMISK HISTORIE: Reindrift har lange og sterke tradisjoner i Børgefjell. 

 

Noe er kjente historier, men det er også mer ukjente ting.

– Det knytter seg masse sagn til Børgefjell. Ett av de mer moderne sagnene er det om sølvskatten som det gikk historier om at var funnet en gang på 1960- tallet. Det er ei historie jeg har hørt flere ganger, og det var en stor opplevelse da jeg plutselig fikk den bekreftet mens vi jobbet med denne boka, forteller Kjartan.

Den historien har selvfølgelig fått plass i boka.

Bare nye bilder

De to hadde veldig mye bilder fra Børgefjell den gangen i 2010 da de bestemte seg for å sette i gang bokprosjektet.

– Alt dette la vi til side. Av flere grunner. Delvis var ikke fotografene flinke nok, men hovedgrunnen er at teknologien ikke var bra nok. Vi har bedre utstyr å hjelpe oss med nå enn vi hadde da, sier Steinar.

Siden avgjørelsen ble tatt for fem år siden, har det blitt veldig mange turer til Børgefjell for de to fotografene.

– Det høres kanskje rart ut, men til tross for at vi har samarbeidet om dette prosjektet hele vegen, har det blitt veldig få turer sammen. Vi har gjerne dratt hver for oss, sier Kjartan.

SYMBOLET PÅ BØRGEFJELL: Fjellreven er for mange det store symbolet på nasjonalparken som betur så mye for så mange. 

 

Grunnen til det er rimelig enkel.

– Vi skulle dekke store områder, og vi skulle oppsøke hvert område i forskjellig lys, med forskjellig vær og til ulike årstider. Da er det lite hensiktsmessig å gå to fotografer sammen, sier Steinar.

I løpet av de årene de har jobbet fram mot utgivelsen har de dekket hele Børgefjell.

– Mange ganger har vi ikke fått de bildene vi ville ha ved første besøk, og vi dro tilbake flere turer før vi ble fornøyd, sier de to.

Med god planlegging har de fått med seg alle områdene i nasjonalparken i boka.

– Det er klart det er detaljer som ikke er med, men alle geografiske områder har vi med ett eller flere bilder fra, sier Steinar.

VAKKERT: Boka er en guide men også en hyllest til alt det vakre som ligger i Børgefjell. 

«Renseren er det nordligste av i alt fire parallelle, høytliggende dalfører øst for vannskillet i Børgefjell.

I dalbunnen ligger vannet langstrakt. Mens Saxenfjellet/Saaksentjahke stiger forholdsvis bratt opp fra strandflata på sørsida, går det roligere for seg på nordsida, hvor Raines klumpen/Raajnese dominerer den storslåtte utsikten. Vi kommer over høydedraget i sørenden av vannet en sen ettermiddag i begynnelsen av september. Turen innover har vært av det makelige slaget.

Etter en ikke altfor hard oppstigning fra parkeringsplassen ved Saxån, er det tre timers gange i lettgått terreng inn til vassenden. Ettersom regnbygene kommer drivende sørover fra Rotnan, gjør vi ikke så mye ut av det. Vi finner en godt drenert plass hvor teltet kan danne forgrunn i fall kveldslyset kommer, og etablerer camp. Vi har tidligere opplevd kolossale vindstyrker i disse traktene, så her tas alle barduner i bruk, og det legges godt med stein på stormmattene.»

Stor bok

Dette har blitt ei stor bok. Både når det gjelder innhold og format.

– Dn er på hele 256 sider, og formatet er stort. Vi sprengte A4-formatet for å få bildene store nok.

Boka har tre hoveddeler. En generell del om nasjonalparken først. Så en rundtur der duoen er innom alle områder av Børgefjell – før det avsluttes med forskjellige historier og emner knyttet til parken.

DYRELIV: Kjartan Trana er kjent for sine fantastiske dyrebilder, og boka tar for seg blant annet dyrelivet i Børgefjell. 

 

Hele vegen har de med kart og små bolker med viktig informasjon som er trukket ut av teksten.

– Jeg har lest veldig mange guide- bøker. Felles for de aller fleste er at de er dørgende kjedelige. Vi ville lage ei god guidebok. En som inspirerer til å oppsøke naturen. Gjerne Børgefjell, men også andre steder. Det er utrolig mye fantastisk flott natur rett utafor stuedøra for de fleste av oss som bor i Namdalen, sier Kjartan.

For mange er nasjonalparken i Børgefjell både langt unna og veldig stor.

– Det mente vi også en gang. Men mens vi har jobbet med boka, har vi oppdaget at parken egentlig ikke er så stor, sier han.

I et samarbeid mellom fotografene og NA tilbys nå praktboka til redusert pris for våre avisas abonnenter.

Dessuten blir det en lesertur i siste halvdel av august neste år inn i kjernen av Børgefjell med de to som reiseledere.«Jeg har lest veldig mange guidebøker. Felles for de aller fleste er at de er dørgende kjedelige. Vi ville lage en god guidebok. En som inspirerer til å oppsøke naturen.»

Kjartan Trana,
naturfotograf
– Dette blir en tur der jeg og Kjartan skal være reiseledere og ta med ei gruppe på opp til 20 deltakere inn i Børgefjell. Hvor vi drar, hvor lang tur det skal bli og opplegget for øvrig er ikke helt klart enda. Men utover våren skal dette bli mer konkret, sier Steinar.

– Vi vet det er mange som drømmer om turer inn i nasjonalparken, men vi vet også det er mange som kvier seg for å dra. Både på grunn av at de ikke synes de er erfarne nok, og på grunn av at de synes det blir for «stort» og kanskje litt skremmende å gi seg i kast med. Derfor vil en slik lesertur bli som en inngang til hva Børgefjell kan være, sier Kjartan.