Trygg Trafikk kritisk til ny trend

Advarer mot refleksspray

Ulike refleksvarianter på sprayboks er blitt stadig mer populært. Men Trygg Trafikk advarer mot bruken.

Refleksspray: Flere aktører lanserer nå refleksspray. Trygg Trafikk er kritisk. 

arkiv

De aller fleste av oss vet nok at det er smart å bruke refleks. Likevel lever mange nordmenn farlig i mørket. Hele 1,45 millioner av oss dropper å bruke refleks, og skylder på dårlig tid.

Det viser en ny undersøkelse gjort av TNS Gallup, på vegne av Trygg Trafikk og Sparebank1 Forsikring.

Sju av ti nordmenn mener at andre er for dårlige til å bruke refleks, og fysiske tellinger fra Trygg Trafikk viser at bare 32 prosent av oss faktisk bruker refleks i høstmørket.


Refleksspray


Flere aktører lanserer nå refleksspray, og selv om de vet at produktet ikke gir nok reflekseffekt, markedsføreres det bredt både i butikker og i sosiale medier.

Trygg Trafikk oppfordrer leverandørene til å være ærligere i sin markedsføring.

Den siste tida har flere ulike refleksvarianter på sprayboks blitt populært. Poenget er at dette kan sprayes på alt fra klær, sko og bager til sykler og hjelmer.

Tanken er at det skal fungere som et mer trendy og morsomt tiltak for å være synlig i trafikken også på kveldstid.

De fleste er laget slik at de er usynlig, inntil de blir truffet av for eksempel billys i mørket.


– Ikke nok


Men Trygg Trafikk advarer mot å bare bruke denne typen refleks.

– Refleksspray er en morsom greie, men gir kun cirka sju prosent reflekseffekt. Refleksspray bør kun brukes i tillegg til godkjent refleks eller refleks-vester. Refleksspray alene er rett og slett ikke nok til å være synlige i trafikken.

– Vi oppfordrer derfor alle leverandører til å være tydelige på at sprayen må brukes i tillegg til godkjent refleks, og ikke er en erstatning. Det ville være tragisk om noen ble påkjørt fordi de tror at de er synlige nok med refleksspray på jakka. Refleksspray vaskes også lett av i regn, påpeker kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

En av de som tilbyr refleks på sprayboks er Volvo.

– Vi er helt enige med Trygg Trafikk i at vanlig refleksbrikke eller refleksbånd er det aller viktigste å bruke for å bli sett i trafikken. Reflekssprayen er ikke ei erstatning, men et godt tillegg til vanlig refleks – og gjør at større flater på deg blir synlig i mørket, slik som for eksempel hele jakken eller buksen, sier informasjonssjef Rune Gutteberg Hansen.