Jo mer regn, jo billigere strøm

Historisk lave priser

Aldri før har strømprisen vært lavere enn i år. NTE ber alle sjekke strømavtalene sine så de får være med på prisfesten.
arkiv

GRONG: For første gang siden 2001 ligger gjennomsnittsprisen på markedsplassen Nord Pool an til å krype under 20 øre per kilowattime (kWh).

Gjennomsnittsprisen for årets første 10 måneder er på drøyt 18 øre per kWh. Og så lenge prisene i november og desember ikke går mye høyere enn prisen i fjor, så vil snittprisen for 2015 holde seg godt under den magiske 20 øre-grensa.


Alt peker ned

Og absolutt alle signaler i markedet tyder på at milepælen brytes, ifølge Frode Myrland som er leder for kraftsalg og kraftforvaltning i NTE Marked.

– Regnet høljer ned, magasinene er fulle, svensk kjernekraft går for fullt og prognosene for kommende måned sier fortsatt mildt vær. Alt dette sier at prisene skal ned, ikke opp.Og som om det ikke var nok.

– Prisene på kontinentet er lave, så om vi plutselig må importere strøm så vil det ikke bety det store prishoppet, legger Myrland til.


Usannsynlig prishopp

Men for at vi i det hele tatt skal komme dit, må det meste som kan gå galt gå galt. Og helst samtidig:

■ Vi får en vinter med kaldt, tørt vær over en lengre periode.

■ Svensk kjernekraft stenges ned.

■ Været på kontinentet blir kaldt og vindstille.

– Da vil vi nok se at prisene stiger en del, men vi vil fortsatt ikke se de prisene vi hadde i 2010 og 2011.Hovedårsaken til dette er ny overføringslinje til Sverige, mer kraftproduksjon og at en del kraftkrevende industri er blitt faset ut.


Ulike avtaler

Strømprisen til kunden er noe høyere enn prisene på kraftbørsen Nord Pool. Men har du spotprisavtale vil du nyte godt av prisfesten.

– Kunden må betale et lite påslag og moms, så prisen ut vil alltid være litt høyere til kunden. Skal man få med forventet nedgang, er det avtalen man bør gå for, forteller Myrland.

Men en slik avtale innebærer også at kunden umiddelbart får være med på eventuelle prishopp også.

– Ønsker man forutsigbare strømutgifter anbefaler vi fastpris. Men over tid er spotpris den avtalen som er mest lønnsom, sier Myrland.