Lager humor av statistikk

Are Kalvø lover stor underholdning

Med utgangspunkt i statistikk fra Statistisk sentralbyrå skal Are Kalvø få Kulturhuset i Namsos til å le seg skakk.

Humor av statistikk: Are Kalvø kommer til Namsos i dag, fredag 13. november. Foto: Erik Aavatsmark 

arkiv

NAMSOS: Visste du at vi i løpet av et helt liv sover nesten 27 år til sammen, eller at du bruker over tre år på personlig stell som tannpuss og liknende? Dette og mer til skal Are Kalvø komme nærmere inn på når han gjester Kulturhuset med forestillinga «Ei time av livet ditt du aldri får tilbake».


Ut på vegen


Forestillinga hadde urpremiere på Det Norske Teatret i 2014, og Kalvø har siden den gang spilt for flere titall tusen mennesker. Onsdag gikk han og Riksteatret løs på Norges- turneen hvor han skal reise land og strand for å spre dystre, men samtidig morsomme fakta, rundt hva vi egentlig bruker tida vår på.

– Det var helt tilfeldig at jeg ramlet over en statistikk over hva vi mennesker bruker tida vår på. Nå håper jeg ikke at det er slik at jeg driver og surfer Statistisk sentralbyrå sine sider når jeg kjeder meg, men jeg kom i alle fall over denne statistikken og tenkte det kunne bli noe morsomt ut av det, sier Kalvø.

– Var det ting du kom over som overrasket deg på noe vis?

– Da jeg så at vi bruker over tre timer på stell av oss selv, slik som tannpuss eller ordning i heimen, tenkte jeg at det umulig kunne stemme. Jeg tok tida på meg selv og deprimerende nok kom jeg fram til at jeg ligger helt på snittet for tidsbruken der, ler Kalvø.

" Vi ser i gjennomsnitt på tv eller er på nett i 10 år i løpet av et helt liv.

Are KalvøTema som fenger


Han befinner seg i Riksteatrets turnebuss på tur fra Stjørdal til Steinkjer hvor han skal ha forestilling torsdag kveld.

– Jeg liker å si at dette er den virkelige turneen. Tidligere har jeg reist rundt med forestillinga i de største byene som Berget, Stavanger og Trondheim. Nå få jeg virkelig sett landet gjennom bussruta, sier komikeren.

Gjennom forestillinga prøver Kalvø å finne ut om vi har tid til å finne på noe stort som gjør at vi blir kjent for ettertida, eller om vi rett og slett har det for travelt med alle de daglige gjøremålene.

– Jeg må nok, ydmykt nok, si at jeg er veldig fornøyd med det jeg kan presentere på scenen. Dette er et tema som jeg tror vil interessere alle en eller annen gang. Hva er det vi egentlig bruker tida vår på, spør Kalvø.


Grublet ei stund


Kalvø forteller at han som regel jobber med flere prosjekt på samme tid, og på spørsmål om hvor lenge han jobbet med denne forestillinga før han var ferdig, bruker han litt tid på å tenke seg om.

– Jeg hadde tenkt lenge på om dette kunne være noe å lage god underholdning av, og fra jeg startet til jeg var ferdig, gikk det kanskje mellom halvannet til to år. Og da jobbet jeg med flere ting samtidig, sier han.

– Hva tenker du om denne framføringsmåten med kun deg på scenen i regi av Riksteatret?

– Denne forestillinga er første gang hvor det kun er jeg som står og skal holde samtalen gående. Det i seg selv er jo morsomt. Ellers synes jeg det er veldig stas å bli spurt av Riks- teatret om å være med på turne. Det er morsomt å få muligheten til å vise fore- stillinga til flere enn dem som finner vegen til teatret i Oslo, sier mener Kalvø.

I sin leten etter svar på om vi har tid til å gjøre noe stort, tar han i bruk eksempler fra sitt eget liv. Til å hjelpe seg på scenen har han et lite husband, i tillegg til en ny gjest hver kveld. Benytter vi tida vår på de rette eller de gale tingene? Kanskje ligger svaret i ett av livets største gåter, selve meninga med livet.